Úder Milionu chvilek. A Kalouskovi. A novinářům. Důvod? Babiš a Čapí hnízdo

05.09.2019 10:40

Stoupenci spolku Milion chvilek pro demokracii mají podle komentátora serveru Info.cz pravdu v tom, že se teď opravdu hraje o podstatu české demokracie. Jenže možná jinak, než si myslí...

Úder Milionu chvilek. A Kalouskovi. A novinářům. Důvod? Babiš a Čapí hnízdo
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V kauze Čapí hnízdo jde o podezření z účelového čerpání dotace určené výhradně pro malé a středně velké podnikatele

Petr Holec tentokrát v textu pro Český rozhlas napsal, že u kauzy Čapí hnízdo, v níž je obviněn i předseda vlády Andrej Babiš (ANO), skutečně jde o podstatu české demokracie. Totéž tvrdí i spolek Milion chvilek pro demokracii v čele s Mikulášem Minářem.

Anketa

Byl Robert Šlachta dobrým policistou?

92%
8%
hlasovalo: 11750 lidí

Jenže podle Holce jde o to, jestli i Milion chvilek bude ctít demokracii a uzná, že státní zástupce Jaroslav Šaroch jedná nezávisle a může mít pravdu, když po čtyřech letech rozhodl se vší odpovědností, že se kauza Čapí hnízdo má zastavit. I takovéto kroky patří k právnímu státu a podle Holce se teď ukáže, jak vážně to spolek Milion chvilek pro demokracii myslí s obhajobou demokracie.

„Opozice, novináři i aktivisti obviňují bez důkazů Babiše, že ohrožuje nezávislost justice, když ale vidí, že by náhodou mohla rozhodnout v jeho prospěch, obviní hned i ji,“ napsal Holec s odvoláním např. na vyjádření předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska, který dospěl k závěru, že bude-li kauza Čapí hnízdo zastavena, důvěra v justici klesne kamsi na rovinu justice komunistické.   

„Přitom právě respektování nezávislosti justice dělí demokracii od totality, která obvykle bere justici pod svá křídla jako první. Svou reakcí na možný zvrat v kauze Čapí hnízdo navíc opoziční politici jen potvrzují to, z čeho je obviňuje Babiš, a sice, že celou věc prostě jen zneužívají k politickému boji. Ještě horší ale je, že podobně jako oni teď nezávislost justice automaticky zpochybňují i novináři, kteří by měli měřit stejným metrem Babišovi i opozici. Přitom tu v dnešní vyhrocené protibabišovské atmosféře dokazuje spíš případné zastavení jeho trestního stíhání, protože ho dávno veřejně odsoudila opozice, média i čtvrtmilionový dav na Letné,“ pokračoval komentátor.

U opozičních politiků to prý Holce nepřekvapuje. U aktivistů též ne. Ale u novinářů by prý Holec čekal, že se zachovají profesionálně a budou o případu informovat nestranně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…