Uhlíková daň? Zdaňme radši každého občana, kritizuje člen ODS

05.07.2012 18:40

Krajský zastupitel Středočeského kraje za ODS Tomáš Vaněk kritizuje snahu o zavedení uhlíkové daně. Podle něj by tedy mohl ministr financí Miroslav Kalousek za produkování oxidu uhličitého zdanit každého občana.

Uhlíková daň? Zdaňme radši každého občana, kritizuje člen ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Severočeská elektrárna

„Topit musí každý, i ten nejchudší, takže "erár" nějaké peníze vyrazí z každého. Vysvětlení sice uvádí jako důvod evropský "boj" proti změně klimatu, ale my starší, pamatující hesla "poručíme větru, dešti", o tom víme své. Je to stejný nesmysl jako kdysi. Z odborného hlediska je vliv lidské činnosti na klima neprokázanou hypotézou,“ píše Vaněk.

Podle Vaňka navíc žádné velké ekonomiky tuto daň zavádět nechtějí, tudíž nebude mít zavádění žádný velký efekt. „Značný efekt ovšem má na kapsy a životní úroveň občanů, a to zvláště na nízkopříjmové skupiny v "nových" zemích,“ připomíná zastupitel za ODS.

Vaněk proto navrhuje spravedlivější řešení. „Planetě nebezpečný oxid uhličitý (a další skleníkové plyny) produkuje totiž každý občan, i když každý jinak, dle své váhy a metabolismu. A samozřejmě dle fyzické aktivity, takže sportovci "škodí" víc. Nicméně je jistě hračkou pro ministerské úředníky vyrobit odpovídající převodní tabulky a danit každého od narození až do smrti,“ prohlásil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…