Ukrajina: Proč je ČR nejradikálnější v Evropě? Známá advokátka tuší. „Obyčejní Češi“ zapláčou

02.05.2022 16:27

Advokátka Jana Zwyrtek-Hamplová se vyjadřovala pro Nadační fond Svědomí národa k tématům Ukrajiny a české vlády. Není jí jasné, v čím zájmu vláda jedná, ale v zájmu českých občanů to podle ní není. Naopak, ty její jednání ohrožuje. „My jako Česká republika máme ty nejradikálnější výroky. Nechápu, nerozumím. Je to odtržené od reality,“ říká. ČR by podle ní naopak měla pomáhat tomu, aby si znepřátelené strany sedly k jednacímu stolu. I za cenu ústupků.

Ukrajina: Proč je ČR nejradikálnější v Evropě? Známá advokátka tuší. „Obyčejní Češi“ zapláčou
Foto: Martin Straka
Popisek: Jana Zwyrtek Hamplová, advokátka

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 1.5. 2022)

67%
30%
hlasovalo: 15688 lidí
Advokátka se v poslední době mnohem více bojí o Česko, protože se odehrála řada událostí, kterým vláda prý nevěnuje patřičnou pozornost. Uvedla například, že současný nouzový stav byl vyhlášen protiústavně. Ale neřeší se to, protože jsou zde důležitější věci. Hamplová nechápe, proč vláda vyhlásila nouzový stav na dobu delší než potřebnou a ani důvod jeho vyhlášení. „Jako nechápu důvod pandemického zákona. To má všechno společný jmenovatel, že se z mého pohledu toho práva zneužívá, aby si ti vládnoucí usnadňovali svou pozici,“ míní a domnívá se, že nouzový stav je dobrý jen k jedné věci. „Kdyby najednou vznikl nějaký hromadný odpor ze strany občanů a chtěli vyjít do ulic, tak v nouzovém stavu se může zakázat demonstrace bez nějakých složitých podmínek,“ upozornila.

Ohledně Ukrajiny si nemyslí, že dodávky zbraní napomáhají mírovým jednáním. „Ani prohlášení, že jsme ve válce, že jsme v první frontové linii. Mně to připadá, jako by se po tom volalo, jako by si to někdo přál,“ usuzuje a dumá, komu je to ku prospěchu, protože v zájmu Česka být ve válce není. „Neměla by se stavět takto výrazně, zbrojením a podobně, na stranu jednoho z těch, co spolu válčí. Ale měla by spolu s dalšími velmocemi dostat ty znepřátelené strany k jednacímu stolu. I za cenu ústupků,“ míní advokátka. Humanitární pomoc jednoznačně podporuje.

„To, co se my snažíme hrát na tom mezinárodním poli, nechápu pozici České republiky, nechápu kroky naší vlády a myslím si, že kroky naší vlády nás velmi ohrožují, že tímto způsobem jednáme,“ řekla. Prohlášení evropských států, že nebudou odebírat suroviny z Ruska, považuje za nesmyslné. „My se bez těch surovin neobejdeme. A to by také mělo ovlivňovat kroky všech politiků. Vždyť ty suroviny odebírá i Ukrajina,“ uvedla a připomenula prohlášení německých, rakouských a maďarských politiků, kteří si hlídají neutrální vztahy s Ruskem. „Ale my jako Česká republika máme ty nejradikálnější výroky. Nechápu, nerozumím. Je to odtržené od reality,“ zopakovala.

Konstatuje, že ČR je malou středoevropskou zemí a byla velmocemi už jednou „prodána“ a jejím nepřítelem bývalo Německo. Ale veškerá zloba se nyní soustředí na Rusko. Dle Hamplové se příliš snadno podléhá ideologii a mediální masáži. „Pokud chceme na něco mít vlastní názor, musíme zapnout mozek a nejenom televizi,“ řekla.

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí
Nerozporuje, že Česko má negativní vzpomínky kvůli roku 1968. Ale nevzpomíná si, že by Češi tak moc milovali Ukrajinu, naopak se jednalo spíše o negativní pohled. Ale to se teď prý propaganda snaží zlomit a tato jednostrannost začíná být škodlivá. Ze svých zkušeností usuzuje, že velice nacionalistický a agresivní přístup byl jak ze strany Ruska, tak Ukrajiny, a tím méně by Česko mělo vyhlašovat Ukrajinu jako zemi, která je v právu absolutně. Což ovšem neznamená, že by Ukrajina nebyla cílem vojenské agrese, ke které nemělo nikdy dojít.

Soudí, že nejvíce trpí obyčejní občané Ruska a Ukrajiny, a nechce, aby trpěli obyčejní občané Česka. Posílání zbraní za potlesku USA, aby se „oslabilo Rusko“ je pak „vysoká hra“, se kterou Hamplová nesouhlasí. Podotkla, že by se jednalo o válku v Evropě, nikoliv v USA. „Nevím, zda mají USA stejný zájem na tom, aby ta válka rychle skončila, protože čím déle bude trvat, tím více podle nich bude Putin oslaben a vzbuzují v Ukrajině dojem, že v té válce může zvítězit,“ mínila. Ptá se, proč by Česko mělo být nástrojem cizích zájmů. Upozornila na slova rakouského kancléře, který seznal, že Ukrajina nesplňuje žádné z požadavků na členství v EU a byl za to kritizován. Podle Hamplové je potřeba si přiznat, že „král je nahý“ a Ukrajina do EU nepatří.

Současná vláda podle ní nebrání zájmy České republiky a jejích občanů, zvlášť pokud jde o bezpečnost. „Říkám si, jestli je to naivita, hloupost, nezkušenost, nebo plní zadání někoho, nevím koho,“ míní Hamplová a varuje, že nebezpečné úmysly se dají zaobalit do krásných slov, v současné době o pomoci Ukrajině.

Za skandální má i to, že česká vlajka na profilu se považuje za symbol kolaborace. Připadá jí, že česká vláda a její fandové se opět dávají do služeb jiného státu. „Tady je možná více ukrajinských vlajek než českých. A vůbec užívání české vlajky je chápáno jako něco špatného. Toto si ani soudruzi nedovolili, připomínám. To si dovolili Němci za Protektorátu, kdy byla jiná vlajka,“ míní advokátka.

Hamplová také soudí, že současná vláda neudělala pro zlepšení ekonomické situace svých občanů vůbec nic nebo velice málo. A jako možnost vidí buď to, že vláda situaci svých občanů nerozumí. „Nebo chce být hrdá na to, že my se uskrovníme, nuceně a cíleně, přestože ty ostatní státy svým občanům pomáhají,“ dopověděla. Aby Fiala načerpal zkušenosti, měl by se prý na hodinu nebo dvě posadit do kadeřnictví, kde matky řeší své starosti. Vymezila se také proti slovům předsedkyně Sněmovny, že se stát nemá starat o lidi. To je pro ni naopak hlavním smyslem existence státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…