Ukrajina bude odebírat více jaderného paliva pro své elektrárny od firmy z USA. I přes varování Moskvy

31.12.2014 6:23

Navzdory varování Moskvy před možnými riziky podepsal včera ukrajinský provozovatel jaderných elektráren Energoatom dohodu s americkým koncernem Westinghouse o zvýšení dodávek jaderného paliva. Podle agentury DPA o tom informovali představitelé americké firmy poté, co podpis kontraktu předem avizoval ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

Ukrajina bude odebírat více jaderného paliva pro své elektrárny od firmy z USA. I přes varování Moskvy
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Prozápadní vedení Ukrajiny má v úmyslu zajišťovat v budoucnu svou jadernou energetiku palivem právě od Westinghouse. Chce tím dál snížit svou energetickou závislost na Rusku, která se ukázala jako velká nevýhoda v souvislosti s krizí kolem Krymu a s tím, že část východní Ukrajiny ovládají proruští povstalci.

 

Doposud bylo hlavním dodavatelem jaderného paliva pro ukrajinské elektrárny Rusko. Ruské ministerstvo zahraničí v souvislosti se včerejším podpisem dohody varovalo před "nebezpečným experimentem". Speciálně produkty společnosti Westinghouse by prý mohly být rizikem pro použití v sovětských reaktorech typu VVER-1000.

"Následky možných nehod a incidentů a odpovědnost za ně ponese ukrajinské vedení a americký dodavatel paliva," citovala DPA z prohlášení ruského ministerstva. Podobná varování Moskva už v minulosti vydala.

Podle ekonomického serveru finanztreff.de Westinghouse na Ukrajině působí již od roku 2003 a jednu jadernou elektrárnu "bezpečně a účinně provozuje" na jihu země.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…