Ukrajina prý marně žádala USA o dodávky zbraní

14.03.2014 6:28

Spojené státy dosud posuzují žádost ukrajinského vedení o vojenskou podporu a dodávky zbraní. Uvedli to podle agentury AFP nejmenovaní američtí představitelé, kteří tak dementovali zprávy, že Washington již žádost z Kyjeva odmítl. „Posuzujeme žádosti, které byly předloženy," řekl AFP představitel Pentagonu, samozřejmě za podmínky anonymity.

Ukrajina prý marně žádala USA o dodávky zbraní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí proběhl protest Za vaši i naši svobodu-Ne ruské okupaci Ukrajiny

USA podle dvou dalších nejmenovaných zdrojů dosud k žádnému rozhodnutí nedospěly.

Ukrajinci by si přáli od Američanů získat kromě zbraní a munice také zpravodajské informace. O pomoc požádali právě během návštěvy úřadujícího ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka ve Spojených státech, kde získal politickou podporu od Bílého domu ve střetu s Ruskem, jehož vojáci obsadili ukrajinský poloostrov Krym. Washington se nicméně vyhýbá vojenskému zásahu a snaží se krizi urovnat diplomaticky.

List The Wall Street Journal dnes s odvoláním na nejmenované vysoce postavené představitele napsal, že Washington - přinejmenším prozatím - odmítl ukrajinskou žádost o zbraně a munici z obavy, aby situaci ještě více nezhoršil.

Kyjev prý zaslal do USA podrobný seznam, obsahující kromě zbraní a munice i položky, jako jsou potravinové dávky, spojovací vybavení, letecké palivo či přístroje pro noční vidění. Pentagon ale souhlasil jen s dodávkou potravin, která by měla začít v příštích dnech.

„V tuto chvíli neuvažujeme o poskytnutí vojenské pomoci. Ve skutečnosti jsme jim (Ukrajincům) jasně řekli, že by měli věnovat hlavní pozornost získání hospodářské pomoci," uvedl jeden ze zdrojů deníku. Vysvětlil, že dodávky zbraní by zhoršily vztahy s Moskvou a také by posílily ruské podezření, že převrat v Kyjevu zorganizoval Washington. V budoucnu však vojenská pomoc USA není vyloučena. „Neříkáme ne jednou provždy, ale ne v tuto chvíli," poznamenal jeden z představitelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…