Ukrajina šikanuje menšiny a nikomu to nevadí. Bývalý velvyslanec Bašta k tomu doplnil více

03.11.2019 8:39

„Jediný povolený nacionalismus v Evropě je ukrajinský,“ píše ve svém komentáři pro server Prvnízprávy.cz politik a diplomat Jaroslav Bašta. Naráží tak na dění, které vyvolalo přijetí delegací krymsko-katarských a rusínských národnostních menšin prezidentem Milošem Zemanem. Ostrou reakci od Kyjeva Zeman obdržel především proto, že současný ukrajinský režim se snaží o potlačení národních menšin a násilnou ukrajinizaci. Bašta varuje, že při současném tvrdém kurzu může snadno vzniknout další problém podobný Donbasu a to právě v Zakarpatí, kde žije početná skupina Rusínů.

Ukrajina šikanuje menšiny a nikomu to nevadí. Bývalý velvyslanec Bašta k tomu doplnil více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Anketa

Ohrožují Zeman a Babiš nezávislost České televize?

11%
89%
hlasovalo: 18988 lidí
Bašta k podpoře prezidenta vůči dvěma národnostním menšinám a následné kritice ve svém komentáři píše, že je to v rámci současného trendu politické korektnosti a unijní podpory všelijakých menšin velmi paradoxní jev. Diví se, že se Zeman „kupodivu se zlou potázal nejen na Ukrajině, ale také v českých mainstreamových médiích“.

V případě členů spolku Krymských Tatarů se tak stalo podle komentátora asi proto, že do Prahy přijeli z Krymu, a nikoliv z ukrajinského exilu. „Takže nabourali obraz utiskovaného národa,“ píše k přijetí rusínské delegace u příležitosti stého výročí připojení Podkarpatské Rusi k Československu.

Po ukrajinský režim byl krok hlavy státu velmi citlivým zásahem. „Na Ukrajině totiž již druhé desetiletí probíhá násilná ukrajinizace všech tam žijících národnostních menšin, nikoliv pouze ruské, o které se nejvíce mluví,“ upozornil Bašta. Jazykový zákon prý učinil z ukrajinštiny v podstatě jediný povolený jazyk a zasáhl především školství, jelikož od září příští roku již budou všechny ruskojazyčné školy vyučovat pouze v ukrajinštině. A bez povšimnutí nezůstanou ani menšiny mluvící jazyky používanými v Evropské unii, i ty budou mít později v tomto ohledu útlum, byť až od září 2023.

Rámcovou úmluvu o ochraně národnostních menšin tak Kyjev dodržovat zřejmě nehodlá.

Kritika a odvetná opatření sice přišly z Maďarska, Polska a Rumunska, Brusel si však „zatím hraje na mrtvého brouka“. Dle Bašty tedy jde o jediný povolený a nekritizovaný nacionalismus v Evropě, zřejmě kvůli jeho prvoplánovému protiruskému zaměření.

S nejhorší situací na Ukrajině se potýkají právě Rusíni. Ty jakožto národ uznává asi 28 států včetně České republiky, ale ve vlastní zemi jsou považováni za pouhou etnickou skupinu a rusínština za ukrajinské nářečí. „Každou jejich snahu o národní emancipaci považuje Kyjev za separatismus,“ přikládá Bašta. A dodává, že pokud bude takovýto kurz ze strany Kyjeva pokračovat, může zde vzniknout další problém podobný Donbasu.

Poslední roztržku vyvolalo pozvání krymsko-katarské delegace u příležitosti oslav 28. října. „Velvyslanectví vyjadřuje rozhodný protest v souvislosti s pozváním zástupců pseudo-krymskotatarské organizace Kyrym birligi podřízené ruské okupační správě v AR Krym k účasti na oficiálních oslavách státního svátku České republiky,“ ohradilo se poté ukrajinské velvyslanectví.

Český velvyslanec na Ukrajině Radek Matula musel pak přítomnost prokremelských Tatarů na Pražském hradě 28. října při oslavách státního svátku vysvětlovat také v Kyjevě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…