Ukrajina žádá od ČR vydání Rusa. Lavrov varuje před politickou provokací

13.09.2021 18:09

Ukrajina požaduje po České republice vydání Rusa Alexandra Frančettiho, který se měl podílet na anexi Krymu v roce 2014. Frančetti, který má v Praze dlouhodobě trvalý pobyt, byl v neděli zatčen na základě mezinárodního zatykače. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova jde jen o politickou provokaci.

Ukrajina žádá od ČR vydání Rusa. Lavrov varuje před politickou provokací
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Den ruského námořnictva v Sevastopolu na Krymu

Frančetti byl zatčen v neděli na ukrajinskou žádost na základě mezinárodního zatykače. „Zadržení je výsledkem společného postupu ukrajinských a českých právních orgánů, jehož cílem je přivést Alexandra Frančettiho k odpovědnosti za spáchání řady trestných činů proti našemu státu, konkrétně pak za účast v ruské okupaci Krymu,“ potvrdil ukrajinský ministr zahraničí Oleh Nikolenko.

Nyní se připravuje Frančettiho vydání ukrajinské justici, což potvrdilo i české Ministerstvo zahraničí. „V současné době je věc posuzována kompetentním státním zastupitelstvím, kterým je Městské státní zastupitelství v Praze. Posuzuje podání návrhu na vzetí osoby do vazby, taktéž je příslušné k provedení předběžného šetření podle zákona o mezinárodní spolupráci,“ vysvětlil mluvčí resortu Vladimír Řepka podle informací České televize.

„Teprve po projednání věci před příslušnými soudy bude moci být eventuálně spis předložen Ministerstvu spravedlnosti,“ dodal Řepka s tím, že k případnému vydání musí dát souhlas česká ministryně spravedlnosti. Samotný proces vydání může trvat až několik měsíců.

Situace kolem Frančettiho je bedlivě sledována také v Kremlu. „Příslušné otázky byly zaslány prostřednictvím ruského velvyslanectví v České republice,“ řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, kterého prý česká strana zatím neinformovala. „Chceme pochopit, o co se jedná, a doufáme, že české úřady budou pečlivě dodržovat zákonné principy a nepoddají se politickým provokacím,“ dodal šéf ruské diplomacie.

Frančetti měl být v roce 2014 šéfem polovojenské formace Severní vítr, která se podílela na anexi Krymu. Jeho skupina operovala kolem Sevastopole a podle zahraničních zdrojů měla spolupracovat s vedením ruské námořní flotily. Frančetti v Praze bydlí od počátku tisíciletí a živí se jako fitness trenér a podnikatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…