Ukrajinci: Ofenziva jde pomalu, protože Rusové nakladli miny

19.07.2023 7:50 | Analýza

Putin se rozhodl všechny zabít, koupe si ruce v krvi až po lokty! Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj takto promluvil k novinářům z afrického kontinentu. Mezitím se na Ukrajině projevuje bezprostřední vliv poškození Kerčského mostu. A server Kyiv Post popsal, jak důkladně je vybudovaná ruská obrana především na jihu Ukrajiny.

Ukrajinci: Ofenziva jde pomalu, protože Rusové nakladli miny
Foto: Repro Substack
Popisek: Proti-tankové překážky - dračí zuby

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opakovaně čelil otázkám západních partnerů, kdy začne tolikrát slibovaná protiofenziva a když už na počátku června odstartovala, přišly otázky, proč postupuje tak pomalu. Server Kyiv Post nabídl možnou odpověď, když popsal, jak vypadá ruská obrana na různých úsecích fronty.

Obranná zařízení jsou prý v obranných liniích rozmístěna tzv. cik–cak, což v praxi znamená, že se kryjí buď různá palebná postavení, nebo se překrývají palebná postavení s tzv. dračími zuby – betonovými bloky – na zastavení tanků, případně tato palebná postavení pokrývají minová pole. V případě ruské obrany jde podle serveru Kyiv Post o taktická minová pole, která bývají několik kilometrů dlouhá a také několik kilometrů – zpravidla 5 až 6 km – hluboká. V praxi jde tedy o mnoho hektarů prolezlých minami a takto velké zaminované oblasti je složité objet. Západní spojenci Ukrajině poskytli určité vybavení pro prolamování minových polí, ale podle serveru ne v takovém měřítku, aby bylo možné překonat velikost existující bariéry.

„S pouhým tankem s nějakým pancířem už nic nezmůžete, protože minové pole je příliš hluboké a dříve nebo později se tank zastaví a pak bude zničen soustředěnou palbou,“ upozornil nejvyšší ukrajinský voják Valerij Zalužnyj.

Nebezpečnou nástrahou se však tato minová pole mohou stát i pro Rusy.

„Pokud budou chtít podniknout protiútok na ukrajinskou protiofenzivu, tak i oni budou muset překonat minovou bariéru. Vypadá to, že se do kladení vlastních min pustili s takovým nadšením, že pravděpodobně nebudou mít k dispozici mapy minových polí, podle kterých by se mohli orientovat, a budou čelit stejnému problému jako kyjevské síly,“ uvedl server.

Kyiv Post nakonec nabídl řešení. Průchody v minových polích by bylo možné obstarat s pomocí kazetové munice, kterou Washington přislíbil dodat Kyjevu.

Vedle toho ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle serveru listu Ukrajinská pravda hledá podporu i v dalších koutech světa. Hovořil proto i s africkými novináři. V rozhovoru s nimi popsal Putina jako maniaka, s nímž nelze hovořit o míru.

„On (Putin) se rozhodl nás všechny zabít. Kdo nesouhlasí s absolutně fašistickou ideologií prezidenta Putina.“ Zelenskyj zdůraznil, že Putin vydal příkaz k usmrcení jak jeho jako ukrajinského prezidenta, tak jeho rodiny. A byl to také prezident země, která rozpoutala masakr ve městě Buča. „A pak jsme řekli, že přijde čas a válka stejně diplomaticky skončí, ale s tím člověkem (nebudou žádná jednání – pozn. red.), má ruce od krve až po lokty,“ zdůraznil Zelenskyj.

Mezitím se prý na frontě projevuje poškození Kerčského mostu spojujícího ukrajinský Krymský poloostrov s pevninským Ruskem.

„Útok na most přes Kerčský průliv ze 17. července má pravděpodobně bezprostřední dopady na ruskou vojenskou logistiku na jihu Ukrajiny. Záběry a snímky zveřejněné 17. a 18. července ukazují rozsáhlé dopravní zácpy a nehody údajně na dálnici E58 Mariupol–Melitopol–Cherson – současné hlavní ruské logistické trase spojující Rusko s jižní Ukrajinou,“ napsal washingtonský Institut pro studium války (ISW).

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že ruské odvetné údery zasáhly přístavní infrastrukturu ve městě Oděsa a že zničily ukrajinské sklady pohonných hmot, v nichž se nacházelo dohromady 70 tisíc tun pohonných hmot poblíž měst Oděsa a Mykolajiv. Ukrajinští vojenští představitelé uvedli, že ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila šest ruských raket Kalibr a 31 z 36 bezpilotních dronů Šahíd 131/136, které na tyto oblasti mířily, ale že padající úlomky raket poškodily přístavní infrastrukturu a obytnou oblast v Oděse.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Čt místo osvědčených dezinformátorů Romancova, Šíra a Votápka, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusechlestakov , 19.07.2023 12:20:48
zalovila ve vodách slovenských válečníků a objevila vysloužilého senilního generála Macka. Jednou jsem si ty jeho bláboly ze zvědavosti vyslechl a bohatě stačilo.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…