Ukrajinci postoupili o dva kilometry. Šojgu vyzván, aby zajel do Bachmutu

12.05.2023 13:25

Zakladatel soukromé ruské armády wagnerovců bije na poplach. Oznámil, že Ukrajinci získali část Bachmutu zpět a obvinil z toho jednotky pravidelné armády Ruské federace. Ministra obrany Sergeje Šojgua vyzval, aby se přijel do Bachmutu sám podívat. Zdroje uvnitř Kremlu podle washingtonského Institutu pro studium války naznačily, proč je Prigožin v posledních dnech tak ostrý i vůči samotnému Kremlu. A mezitím přišla z Číny zpráva o přípravách diplomatické akce nejen na území Ukrajiny.

Ukrajinci postoupili o dva kilometry. Šojgu vyzván, aby zajel do Bachmutu
Foto: Repro Mapy.cz
Popisek: Město Bachmut

Anketa

Jste spokojen/a s podobou „reformy“, kterou představila pětikoalice?

1%
98%
1%
hlasovalo: 26172 lidí
Už i od zakladatele soukromé ruské armády wagnerovců Jevgenije Prigožina zaznívá, že Ukrajinci dosahují určitých úspěchů u Bachmutu v lokálních protiútocích a získávají zpět některé pozice, které už byly v ruských rukou. Velitel ukrajinské východní skupiny sil generálplukovník Oleksandr Syrskyj uvedl, že ruské síly ustoupily až dva kilometry za ruské linie v blíže nespecifikovaných sektorech bachmutské fronty. Na jejich slova upozornil washingtonský institut pro studium války (ISW).

„Ruské ministerstvo obrany uznalo ukrajinské protiútoky netypicky rychle a tvrdilo, že ruské síly odrazily osm pozemních útoků a tři průzkumné síly v doněckém směru, ale popřelo zprávy, že ukrajinské síly prolomily ruské obranné linie,“ uvedl ISW s tím, že výrok ministerstva obrany ruské federace může navazovat na pokyn Kremlu nezlehčovat případné ukrajinské úspěchy při tolikrát zmiňované ukrajinské protiofenzivě.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že ukrajinská protiofenziva zatím nezačala, protože ukrajinská armáda stále čeká na dodávky zbraní a munice, bez kterých se Ukrajinci neobejdou, pokud se svou protiofenzivou skutečně chtějí uspět.

ISW předpokládá, že wagnerovci budou v útocích u Bachmutu pokračovat, ale na křídlech je budou krýt vojáci pravidelné armády, a protože ruské ministerstvo obrany pravděpodobně už dobytí Bachmutu nepřikládá takovou váhu, podle ISW nepošlou do bojů ty nejlepší jednotky a Ukrajinci tady budou mít větší šanci se svými protiútoky uspět.

„Nejmenované kremelské zdroje tvrdily, že nedávná rétorika (zakladatele) Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina ‚vážně znepokojuje nejvyšší vedení‘ Ruska. Dva zdroje z Kremlu sdělily ruskému opozičnímu listu Meduza, že Kreml viděl Prigožinovy pokusy vydírat ruské ministerstvo obrany z 5. května jako ‚vážnou hrozbu‘ a že Prigožin nejedná v zájmu Kremlu,“ napsal ISW.

„Jeden z účastníků rozhovoru uvedl, že Prigožin je odhodlán prohlásit Bachmut za osobní vítězství, aby měl vliv na ruské ministerstvo obrany. Kreml údajně vyjádřil další znepokojení nad Prigožinovým výsměchem z 9. května postavě ‚šťastného dědečka‘, který je zodpovědný za budoucí ruské generace. ISW 9. května vyhodnotil, že Prigožin měl pravděpodobně na mysli Putina, a zdroj z Kremlu tvrdí, že Prigožinův výrok byl přímou narážkou na Putina. Druhý účastník rozhovoru tvrdil, že Prigožinovu rétoriku nelze interpretovat jako ‚přímý útok‘ na Putina. Prigožin se 10. května pokusil bagatelizovat svá původní prohlášení a tvrdil, že ‚šťastný dědeček’ neodkazuje k Putinovi,“ pokračoval institut.

ISW má za to, že Prigožin mluví tak, jak mluví, aby upoutal pozornost Vladimira Putina. Prý totiž ztrácí kontakt s jedním ze svých dosavadních patronů, ruským miliardářem a Putinovým „osobním bankéřem“ Jurijem Kovalčukem. Kovalčuk byl podle ISW údajně jedním z předních hlasů podporujících rozsáhlou invazi na Ukrajinu poté, co si během pandemie covidu-19 vytvořil silný vztah s Putinem.

ISW také tvrdí, že pokud Prigožin bude pokračovat v kritice Putina, má být podle zdrojů blízkých Kremlu zdiskreditován a vykreslen jako zrádce, který hrozí stažením od Bachmutu. Dokud budou wagnerovci stát u Bachmutu nadále v přední linii, Prigožinovi samotnému to prý poskytne jistou ochranu.

Podle CNN Ukrajinci skutečně u Bachmutu dosáhli určitých úspěchů a postoupili o 2 kilometry.

„Nepřítel nedokázal realizovat své plány; nepřítel utrpěl těžké ztráty na lidské síle; naši obránci postoupili o 2 km směrem na Bachmut,“ uvedla náměstkyně ministra obrany Hanna Malijarová v příspěvku na Telegramu. „Tento týden jsme v Bachmutu neztratili jedinou pozici,“ dodala.

Ruské ministerstvo obrany popřelo, že Ukrajinci prolomili ruské pozice u Bchmutu.

Jevgenij Prigožin na tato prohlášení reagoval výzvou, aby se ruský ministr obrany Sergej Šojgu přijel do Bachmutu podívat.

„Žádám vás, abyste přijeli na území Bachmutu, které ovládají polovojenské jednotky (Ruské federace), a posoudili situaci sami,“ uvedl Prigožin v dopise ruskému ministru obrany Sergeji Šojgu, který sdílel na svém účtu na sociálních sítích.

Prigožin již řadu dní tvrdí, že wagnerovci dobyli 95 procent Bachmutu, ale nedostatek munice a slabost jednotek standardních jednotek ruské armády zatím nedovolují dobýt Bachmut celý.

„V současnosti jednotky PMC Wagner kontrolují více než 95 % osady Bachmut a pokračují v ofenzivě a jeho úplném osvobození,“ napsal Prigožin v pátečním dopise. „Na křídlech PMC Wagner, kde se nacházejí jednotky ozbrojených sil (Ruské federace), nepřítel zahájil řadu úspěšných protiútoků.“

Mezitím přicházejí zprávy, že čínský zvláštní představitel pro euroasijské záležitosti Li Hui příští týden navštíví Ukrajinu, aby „podpořil mírová jednání“. Informaci podle CNN již potvrdilo i čínské ministerstvo zahraničí.

Liova cesta začne 15. května a během turné poputuje na Ukrajinu, Polsko, Francii, Německo a Rusko.

„Návštěva čínských představitelů v dotčených zemích je dalším projevem odhodlání Číny přesvědčovat a podporovat rozhovory a plně demonstrovat, že Čína je pevně na straně míru,“ řekl mluvčí ministerstva zahraničí Wang Wenbin během pravidelného tiskového brífinku.

Návštěva se uskutečnila poté, co čínský vůdce Si Ťin-pching minulý měsíc poprvé od loňského začátku ruské invaze telefonicky hovořil se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským.

Z Ukrajiny současně zaznívá, že svět čelí nové ruské hrozbě. Existuje možnost, že Rusko příští týden neobnoví dohodu o vývozu obilí z Ukrajiny přes Černé moře dál do světa. Vzhledem k tomu, že Ukrajina je dlouhodobě považována za obilnici Evropy, ale tuto roli hraje i pro další regiony, pro Blízký východ i pro Afriku, případný krach této dohody by mohl mít nedozírné následky.

Nová šéfka Světového potravinového programu (WFP) Cindy McCainová varovala, že bude těžké nakrmit svět, pokud Rusko od smlouvy odstoupí. V rozhovoru pro BBC McCainová řekla, že dohoda, jejíž platnost vyprší 18. května, musí být obnovena. „Musí obnovit dohodu. Nebudeme schopni nakrmit region, natož svět, pokud to neudělají oni,“ prohlásila.

Komentář McCainové, vdovy po americkém senátorovi Johnu McCainovi, přichází po jednáních v Istanbulu mezi Tureckem, Ruskem, Ukrajinou a OSN o prodloužení dohody o obilí, která ve čtvrtek skončila, aniž by bylo dosaženo dohody.

McCainová si prý v tuto chvíli není jistá, zda k udržení zcela zásadní dohody v chodu nakonec dojde. Pokračování dohody podle ní brání neochota Ruska kývnout na dosavadní podmínky. Rusko totiž trvá na tom, že v dohodě bude pokračovat, pokud budou obnoveny i ruské dodávky čpavku přes soustavu potrubí od společnosti TogliattiAzot, jednoho z největších ruských výrobců čpavku a hnojiv, který tvrdí, že zásobuje 11 % celosvětového trhu s čpavkem, přičemž její primární trhy jsou v Turecku, Indii a Brazílii.

Dohoda o dodávkách obilí z Ukrajiny je v platnosti od 22. července 2022, přičemž byla dvakrát obnovována.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…