Ukrajinská armáda se prý stala terčem ruského ostřelování. USA hovoří o důkazech

25.07.2014 9:47

Spojené státy tvrdí, že ruská armáda přes hranici ostřelovala pozice ukrajinské armády. Informoval o tom ráno Český rozhlas. Washington se odvolává na důkazy, které má k dispozici. Zároveň viní Moskvu, že se snaží dodat proruským separatistům na východě Ukrajiny další rakety a těžké zbraně. Rusko dodávání střel na Ukrajinu odmítá.

Ukrajinská armáda se prý stala terčem ruského ostřelování. USA hovoří o důkazech
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Zpravodajský server Českého rozhlasu zmiňuje mluvčí amerického ministerstva zahraničí Marii Harf, podle níž prý mají Spojené státy důkazy o tom, že se Rusko snaží doručit separatistům na východě Ukrajiny těžké zbraně a raketová odpalovací zařízení. Další důkazy podle ní svědčí o tom, že ruské dělostřelectvo přes hranici útočí na ukrajinské vojenské pozice.

Ministerstvo zahraničí nechce detaily získaných informací upřesňovat, aby nekompromitovalo zdroje ani zpravodajské metody. Mluvčí americké diplomacie Marie Harf však prý novinářům řekla, že USA mají důkazy získané z „informací od lidských zdrojů“, že Rusové střílejí přes hranici na ukrajinské vojáky, kteří se separatisty bojují.

USA opakovaně obviňují Rusko z podpory, výcviku a vyzbrojování ukrajinských rebelů, kteří podle nich raketou Buk SA-11 sestřelili i malajsijský boeing nad Doněckou oblastí. Moskva to ale popírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…