Ukrajinský náčelník žádá od Západu moderní stíhačky. A český expert vysvětluje proč

02.11.2023 19:52 | Monitoring

Náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj zdůrazňuje, jak jsou pro jeho zemi důležité nové zbraně a jejich dodávky ze Západu. Měly by prolomit patovou situaci na frontě. Bezpečnostní analytik Vlastislav Bříza z katedry mezinárodních vztahů Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy k tomu pro iRozhlas.cz uvedl, že v případě, že se Ukrajinci dočkají amerických stíhaček F-16, mohlo by to znamenat průlom.

Ukrajinský náčelník žádá od Západu moderní stíhačky. A český expert vysvětluje proč
Foto: REPRO TWITTER
Popisek: generál Zalužnyj

„Ukrajinští piloti již jsou na výcvicích ve více státech západní Evropy, případně Spojených státech, tak aby stíhačky typu F-16 mohli v řádu jednotek měsíců převzít,“ uvádí v rozhovoru pro Radiožurnál Vlastislav Bříza z katedry mezinárodních vztahů Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Ukrajina si podle něj musí vybudovat vzdušnou převahu. Reagoval tak mimo jiné na slova náčelníka generálního štábu Valerije Zalužného, jenž zdůrazňuje právě hlavně význam letectva. 

„Odhaduje se, že někdy začátkem jara příštího roku dorazí na Ukrajinu několik desítek kusů F-16. Samozřejmě klíčový bude ten počet, který my v tuto chvíli neznáme, ale ano, je to jeden z prvků,“ poznamenal Bříza k očekávané dodávce stíhaček. Zároveň zdůraznil, že vždy takové čekání na zázračnou zbraň je samozřejmě nesmysl, protože válka je komplexní věc, komplexní pojem. „Stíhačky F-16 mohou samozřejmě válku spolurozhodnout, ale nebudou rozhodně jedinými faktory,“ uvedl.

Generál Zalužnyj podle Břízy zmiňoval tři hlavní faktory v probíhajícím konfliktu. Prvním je vybudování výše uvedené vzdušné převahy. „Určitě řada z nás vzpomíná na operaci Pouštní bouře z roku 1991, kdy spojenecké jednotky vyhnaly irácké invazní síly z Kuvajtu. A je potřeba říct, že operaci předcházelo pět týdnů intenzivního bombardování a vybudování vzdušné nadvlády. V tom chci jasně podtrhnout to, že vzdušná převaha a podpora stíhacího letectva nebo i dalšího letectva těm pozemním jednotkám je kruciální,“ poznamenal Bříza, podle nějž pozemní ofenziva z letošního léta nevyšla i z tohoto důvodu, kdy Ukrajina zkrátka neměla vzdušnou převahu.

„Druhým bodem jsou prostředky elektronického boje. Ty jsou zejména určeny jako protidronové prostředky, to znamená co možná nejvíce eliminovat útoky bezpilotních prostředků Ruské federace. A konečně třetí, rovněž pramenící z oné letní ofenzivy, jsou prostředky a nové technologie k odminovávání,“ zmínil Bříza. Minová pole podle něj zpomalila postup ukrajinských jednotek. 

Podle něj Ukrajina však letos dosáhla svého největšího úspěchu, a to nikoliv na poli pozemním, ale námořním. „Ukrajině se podařilo vytlačit ruské námořnictvo ze západní části Černého moře. To je prostě vynikající úspěch,“ zmínil Bříza.

Závěrem Bříza zkonstatoval, že Zalužnyj svým textem vyzývá vlastně Západ, aby nezapomněl na Ukrajinu, aby zkrátka vytrval v podpoře Ukrajiny. „Protože je samozřejmé, že díky tomu, že ta invaze trvá od 24. února loňského roku, tak dříve či později se otupí ta pomoc západní Evropy a ta se právě otupit nesmí,“ zkonstatoval Bříza, že Ukrajina je vskutku závislá na dodávkách zbraňových systémů ze Západu a ty nesmějí polevit, protože jedině poté má Ukrajina šanci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Vanda Efnerová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…