Ukrajinský prezident vybídl státy NATO, aby Kyjevu poslaly zbraně

05.02.2015 7:21

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vybídl státy Severoatlantické aliance (NATO), aby jeho zemi poskytly zbraně. Civilní oběti a eskalující konflikt by pro alianci měly být dostatečným důvodem, aby Ukrajině přišla na pomoc, uvedl podle agentury Reuters v rozhovoru s německými médii. Informace o tom dnes přinesla ČTK.

Ukrajinský prezident vybídl státy NATO, aby Kyjevu poslaly zbraně
Foto: wikipedia
Popisek: Ukrajinská vlajka

O možné americké podpoře Kyjeva v boji proti proruským separatistům bude dnes s Porošenkem jednat americký ministr zahraničí John Kerry. Mluvčí Bílého domu Josh Earnest ale již dříve tento týden uvedl, že Spojené státy neposkytnou ukrajinské armádě zbraně a nadále usilují o diplomatické řešení ukrajinské krize. Podobně se ve středu vyjádřila i Paříž.

"Eskalace konfliktu, ke které nyní dochází, rostoucí počet civilních obětí na životech, obzvláště po teroristických útocích u města Volnovacha a v Doněcku, právě tak jako bombardování Mariupolu...by alianci mělo přimět k tomu, aby Ukrajině poskytla další podporu," sdělil Porošenko v kopii rozhovoru, který dnes zveřejní německý deník Die Welt. "To zahrnuje mimo jiné dodání moderních zbraní k ochraně a k postavení se agresorovi," sdělil Porošenko podle kopie rozhovoru, kterou v předstihu získal Reuters.

Ukrajina chce mír, sdělil prezident. I mír je ale potřeba bránit, proto Kyjev potřebuje silnou armádu a nové, moderní zbraně, podotkl také. Kyjev "stále potřebuje hodně vojenské, technické a odborné pomoci", aby se zlepšila bojová síla ukrajinské armády v jejím odporu "ruské agresi", odpověděl Porošenko podle Reuters na otázku, co očekává od Západu. Spojené státy i NATO obviňují Rusko, že rebely vyzbrojuje. Moskva tato nařčení opakovaně odmítá a žádá důkazy.

Neustálé ostřelování a stupňování bojů na východě Ukrajiny přineslo podle OSN v posledních třech týdnech smrt nejméně 224 civilistům. Ve středu si životy až deseti civilistů vyžádalo dělostřelecké ostřelování, které zasáhlo nemocnici, stomatologickou kliniku a mateřskou školu v Doněcku, uvedla ukrajinská generální prokuratura. Z ostřelování obvinila proruské separatisty.

Bezhlavé ostřelování v noci na dnešek odsoudil generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Obě bojující strany vyzval, aby pozice svých sil okamžitě přesunuly mimo hustě obydlené oblasti.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: bra, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…