Ukrajinský velvyslanec ve varu. Papež si dovolil věnovat vzpomínku Duginové

24.08.2022 17:22

Papež František promluvil k půlročnímu výročí války na Ukrajině. Odsoudil násilí na obou stranách a vyzval znepřátelené země k vzájemnému dialogu vedoucímu k dohodě a usmíření. Varoval před jadernou katastrofou a také odsoudil zbrojařský průmysl, který profituje z lidského utrpení. A zmínil i atentát na Darju Duginovou. To se ukrajinskému velvyslanci ve Vatikánu vůbec nelíbilo.

Ukrajinský velvyslanec ve varu. Papež si dovolil věnovat vzpomínku Duginové
Foto: Archiv
Popisek: Papež František

Papež František po týdenní generální audienci ve Vatikánu pronesl projev k půlročnímu výročí nynější fáze rusko-ukrajinského konfliktu, která začala vstupem ruských vojsk na území Ukrajiny 24. února tohoto roku. „Dnes už šest měsíců trpí ukrajinský lid hrůzou války,“ posteskl si Svatý otec, načež odsoudil zvěrstva na obou stranách a vyzval znepřátelené země k usmíření. „Myslím na všechnu tu krutost, na všechny ty nevinné lidi, kteří platí za šílenství všech stran, protože válka je šílenství," pronesl argentinský klerik s tím, že daň války je placena krví nevinných. Vzpomněl zejména ty nejnevinnější z obětí: „Myslím na děti. Tolik mrtvých a tolik uprchlíků! Tolik zraněných! Tolik ukrajinských a ruských dětí osiřelo. Sirotci nemají žádnou národnost: ztratili otce nebo matku, ať už ruskou nebo ukrajinskou.“

Vyjádřil se i k nedávnému teroristickému útoku v Moskvě, při němž zahynula mladá ruská novinářka Darja Duginová, dcera vlivného filozofa Alexandra Dugina, o němž některé zdroje tvrdí, že má výrazný ideologický vliv na prezidenta Vladimira Putina. „Myslím na tu nešťastnou mladou ženu, která zemřela kvůli bombě pod sedadlem svého auta v Moskvě,“ řekl pětaosmdesátiletý pontifik. Pachatelé vraždy jsou zatím neznámí. Ruské úřady z útoku, jehož cílem měl pravděpodobně být sám Dugin, obviňují ukrajinské tajné služby. Františkův výrok připomínající oběť bombového útoku se setkal s ostrou kritikou ze strany ukrajinského velvyslance ve Vatikánu. Ten na twitteru zpochybnil, že by zavražděná novinářka byla nevinnou obětí, jak naznačil papež. Ukrajina však odpovědnost za útok popírá. Podle serveru Reuters je poměrně nezvyklé, aby diplomatičtí zástupci ve Vatikánu veřejně kritizovali papeže.

Anketa

Blíží se konec Zemanova mandátu. Jakou školní známkou hodnotíte jeho prezidentství? (Hlasování od 22. 8. 2022)

58%
13%
10%
9%
10%
hlasovalo: 16883 lidí

Biskup římský dále varoval před rizikem nukleární katastrofy v souvislosti se situací okolo jaderné elektrárny v Záporoží. Rusko a Ukrajina se vzájemně obviňují z ostřelování bezprostředního okolí této největší atomové elektrárny v Evropě. Ta je nyní pod kontrolou ruské armády. Podle vysoké funkcionářky OSN Rosemary Di Carlo by jakékoli poškození elektrárny mělo katastrofické následky. Mezinárodní organizace proto vyzvaly obě strany, aby se zdržely jakýchkoli vojenských operací v jejím blízkém okolí. Podle meteorologů by v případě havárie v záporožské elektrárně vzniklý radioaktivní mrak doputoval až do Česka.

Závěrem papež konstatoval, že „ti, kdo profitují z války a z obchodu se zbraněmi, jsou zločinci, kteří vraždí lidstvo“, a připomněl ostatní dlouhotrvající válečné konflikty ve světě, např. v Sýrii a v Jemenu, na které by se prý také nemělo zapomínat.

Není to poprvé, co se papež vyjadřoval k válce na Ukrajině. Již v minulosti se jeho mírotvorné snahy setkaly s kritikou ukrajinské diplomacie, když např. v rámci velikonočních oslav na Velký pátek nechal uspořádat ceremonii, během které nesly kříž dvě ženy; Ruska a Ukrajinka. Tento akt, který měl symbolizovat snahy o usmíření mezi těmito dvěma národy, byl ukrajinskou stranou kritizován jako údajná relativizace rozlišení oběti a agresora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: AKS

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …