Uniklo: Rath si prý chtěl koupit vlastní špitál

18.05.2012 7:13

Podle zjištění Lidových novin se měl bývalý hejtman David Rath spolu se svými spolupracovníky Kateřinou Pancovou a Petrem Kottem zajímat o koupi vlastní nemocnice v Roudnici nad Labem.

Uniklo: Rath si prý chtěl koupit vlastní špitál
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: David Rath je převážen do litoměřické vazební věznice

Na plány Ratha a jeho společníků narazili vyšetřovatelé při zkoumání odposlechů ve snaze rozkrýt aféru kolem rekonstrukce zámku v Buštěhradu. Že mohlo jít o reálné plány, dokládají podle deníku také miliony, které byly nalezeny v rodinném domě Pancové v Rudné.

Jak totiž píší Lidové noviny, sedmdesát kilometrů od Rudné je v současné době na prodej soukromá Podřipská nemocnice v Roudnici nad Labem. Nemocnici hrozí zánik, a tak její majitelé hledají způsoby, jak nemocnici zachránit. Jednatel nemocnice Josef Krajník připustil, že prodej zvažuje. "Taková varianta není úplně bez šancí," uvedl. Zároveň však vylučuje, že by mezi zájemci o koupi figurovali Rath, Kott nebo Pancová. "Vážně jsme s nimi nejednali," říká Krajník.

Policie šetří další kauzy tria

Zamýšlená koupě nemocnice mohla být pro trojici pojistkou příjmů. Pokud by Rath neobnovil v podzimních volbách do krajů svůj mandát, pravděpodobně by skončila i Pancová s Kottem v kladenské nemocnici, která patří Středočeskému kraji. "Slyšel jsem o tom a ani by mě to nepřekvapovalo. Nemocnice poblíž Prahy, kde by se dělaly výběrové zákroky, by měla smysl," řekl někdejší mluvčí ministra zdravotnictví Tomáš Cikrt, který je obeznámen se středočeskými poměry.

Materiály, které mají zatím vyšetřovatelé k dispozici, naznačují, že trojice se nepokoušela zmanipulovat jen rekonstrukci v Buštěhradu. Úplatků - a tím i milionů na nemocnici - prý mělo být víc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…