Úplně nová nemocnice v Praze. Něco v ní chybí: Pacienti

07.08.2012 7:14

V Praze na Bulovce vyrostla moderní nemocnice na léčbu nádorů pomocí protonového záření. Bohužel tu zatím nejsou pacienti a neví se, kdy zařízení začne fungovat. Podle deníku MF Dnes by roční provoz měl stát kolem miliardy. VZP se k financování zavázala před šesti lety, teď se ale snaží ze smlouvy vykroutit.

Úplně nová nemocnice v Praze. Něco v ní chybí: Pacienti
Foto: Hans Štembera
Popisek: VZP

V roce 2006 podepsal bývalý náměstek ministra zdravotnictví a tehdejší nucený správce VZP Antonín Pečenka s firmou Proton Therapy Center smlouvu, ve které se pojišťovna zavazuje léčbu v moderní nemocnici zaplatit.

Ozařovací centrum vyrostlo za čtyři miliardy

Firma poté podle MfD začala s největší soukromou investicí do zdravotnictví v České republice. Ozařovací centrum vzniklo za čtyři miliardy korun od Erste Group.

Do Proton Therapy Center ovšem přešel Antonín Pečenka jako hlavní manažer. Přešel sem poté, co skončil ve státní správě, a dostal se tak do střetu zájmů.

Podepsal bych to znovu, tvrdí bývalý nucený správce VZP

„Podepsal bych to znovu, protože jsem převědčený, že je to terapie budoucnosti, něco co je pro české pacienty velkým přínosem,“ hájí se podle MF Dnes Pečenka.

VZP teď zkoumá, jestli může od smlouvy odstoupit a vyhnout se hrozící arbitráži. Pro rozpočet pojišťovny by provoz soukromé nemocnice byl finanční ránou. Léčba jednoho pacienta totiž vyjde v průměru na 450 tisíc korun.

Taková smlouva o takové úhradě zde ještě nebyla

MfD od onkologa Davida Feltla z ostravské fakultní nemocnice zjistila, že léčba v protonovém zařízení je mnohonásobně dražší v porovnání s léčbou dosavadními ozařovači.

Majitelé firmy přesto věří, že do centra už na podzim nastoupí první pacient. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Vlastimila Sršně má taková léčba pro některé pacienty přínos a pro jiné ne. Připomíná ovšem, že se jedná o atypickou smlouvu, která zde ještě nebyla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…