Uprchlice: Ukrajina nebyla nikdy tak pospolu

30.05.2022 9:24

Ukrajinský lid je jednotný jako nikdy dřív. Před válkou se muži snažili službě v armádě často vyhnout. Teď se hlásí dobrovolně s pevným odhodláním bránit svou zemi. Čtyři Ukrajinky, které před válkou prchly do Česka a v Praze si našly práci, popsaly, co prožívaly před odjezdem ze své vlasti a co cítí dnes.

Uprchlice: Ukrajina nebyla nikdy tak pospolu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Stěna dobrovolníků

CNN Prima News upozornila na příběh čtyř Ukrajinek, které před dvěma měsíci dorazily do Prahy, našly si tu práci, nové přátele a v Praze se prý cítí téměř jako doma. Ale když dojde řeč na to, co se děje na Ukrajině, ženám se začnou po tvářích kutálet slzy. Mají strach o své příbuzné a známé, kteří v zemi sužované ruskou válkou zůstali.

Larisa, její dcera Darja, teta Tatiana a snacha Světlana podle svých vlastních slov až do poslední chvíle nepočítaly s tím, že ruský prezident proti jejich zemi skutečně rozpoutá válku. „Nevěděly jsme a bály se, co přijde. Bylo rozhodnuto, že všechny zůstanou prozatím u nás. Spaly jsme oblečené a byly připravené, že pokud zazní siréna, budeme utíkat,“ popsala situaci krátce před tím, než opustily Kyjev.

V jednu chvíli se rychle sbalily a vyrazily pryč.

„Táta nás poté dovezl na vlakové nádraží,“ řekla Darja s tím, že otec, strýc a její 17letý bratr zůstali na Ukrajině, aby mohli bránit svou vlast. „Tatínek se zapsal do armády, zatím ho ale nepovolali,“ upřesnila. „Zatímco dřív se muži snažili od vojny za každou cenu utéct, teď je to naopak. Ukrajina nebyla nikdy tak pospolu,“ poznamenala Darja pro redakci CNN Prima News.

Z Ukrajiny prý stále dostávají informace.

„V blízkosti našeho domu dopadla raketa na obchodní centrum, které poté shořelo do základů. Zbyly z něj jen trosky. Táta nám posílal videa. Téměř všechna okna v domě byla kvůli silnému výbuchu vymlácena,“ převyprávěla Darja události z Ukrajiny s tím, že se svými blízkými jsou neustále v kontaktu.

V Praze prý první ubytování našly v Břevnovském klášteře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …