Uprchlíci se Česku vyhýbají obloukem a nikomu to tady nevadí, zhrozil se Tomáš Klvaňa

28.09.2015 7:28

Jeden ze studentských vůdců Tomáš Klvaňa, v současné době hostující profesor na jedné z univerzit v New Yorku, se v týdeníku Dotyk pozastavuje nad tím, že nám nevadí, že k nám nechtějí uprchlíci.

Uprchlíci se Česku vyhýbají obloukem a nikomu to tady nevadí, zhrozil se Tomáš Klvaňa
Foto: hns
Popisek: Jeden ze studentských vůdců Tomáš Klvaňa

„Úspěšnost států a kultur se posuzuje také podle toho, že za dveřmi je fronta duší, které by rády dovnitř,“ uvedl na zdůvodnění Klvaňa. „Naše nulová reputace nikomu nevadí a je docela možné, že v dnešní uprchlické krizi ji naopak Češi považují za výhodu: aspoň nám sem nikdo nepoleze,“ podotkl.

Ve svém textu hovoří o studentech americké univerzity, kde vyučuje, a o stoupající rasové a etnické pestrosti. Konstatuje, že tato pestrost sice není bez nástrah, ale v konečném výsledku je vlastně výhodou.

„Americká otevřenost novému, k níž patří ochota nejdřív uvítat, pak integrovat a posléze přijmout za své to, co bylo jiné, se vztahuje jak k myšlenkám a nápadům, tak k lidem. Proto prakticky každý důležitý vynález, každý nový umělecký směr, každá inovace v pop-kultuře přichází z USA,“ uvádí s tím, že v této souvislosti mu připadá hloupá pomýlená snaha některých evropských států, vybírat si vhodné přistěhovalce. 

Původní text ZDE.

„Je to politika vycházející vstříc voličským náladám, politika podbízivá, krátkozraká a jistě i nemorální,“ sdělil a otázal se, jak člověk může vědět, kde je talent. 

V té souvislosti mluví i o nezájmu uprchlíků jít k nám do Česka. „Nemáme ve světě špatné jméno, ale žádné. Naše žádná pověst tady nikomu nevadí a momentálně ji – onu nulovou reputaci – většina Čechů považuje za výhodu. Hlavně ať nám sem nikdo neleze! To není jen iluze, ale dlouhodobý návod k úpadku,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…