Uprchlíci z Řecka chtějí do bohaté země EU, hlásí český velvyslanec Luboši Palatovi

29.04.2016 9:01

Česká republika je první zemí Visegrádské čtyřky, která v praxi přistoupila k realizaci přerozdělování migrantů podle kvót. A hned zkraje se ukazuje, že k nám mnoho uprchlíků vůbec nechce. Do srdce Evropy mělo přicestovat sedm uprchlíků, kteří prošli bezpečnostním sítem. A tři z nich se cestě do srdce Evropy vyhnuli. Velvyslanec v Řecku Jan Bondy Luboši Palatovi z MF Dnes prozradil, že to není nijak neobvyklé.

Uprchlíci z Řecka chtějí do bohaté země EU, hlásí český velvyslanec Luboši Palatovi
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

O kvótách na uprchlíky se v EU mluví už velmi dlouho. Po jejich zavedení volají především jižní státy EU – Řecko a Itálie – čelící tlaku uprchlíků. Podobný hlas zní i  z Německa, kam jen za rok 2015 dorazilo přes milion uprchlíků. Toto přerozdělování se ale nedaří. Ačkoli by se fakticky mělo jednat o přesuny desítek tisíců lidí, prozatím se pohybujeme v řádu stovek lidí. Uprchlíci se totiž přesidlování vyhýbají, když zjistí, že nemají skončit v Německu nebo ve Švédsku.

„To se stalo už i několika dalším státům, například pobaltským zemím, nebo dokonce bohatému Lucembursku, o kterém migranti jen nikdy předtím neslyšeli,“ uvádí velvyslanec. „Celý proces trvá poměrně dlouho, ti migranti nežijí tady v Aténách v nějakých uzavřených detenčních táborech, ale porůznu, někdy dokonce v levnějších hotelech. Je i pravda, že mají představu, že skončí v některé z bohatších unijních zemí, jako je Německo nebo Švédsko,“ říká Bondy.

Řecko však podle Bondyho dělá vše proto, aby i navzdory problémům s uprchlickou krizí naplno využilo nadcházející letní sezónu. V loňském roce dorazilo do země na 400 tisíc Čechů a letos by mohl být tento rekord překonán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…