Uprchlická vlna nás obohatí, padlo v ČT

17.06.2015 14:54

Proti rozlišování uprchlíků na ty, kteří se mohou integrovat a kteří ne, se dnes vyslovila ředitelka humanitární organizace La Strada Markéta Hronková. Odmítla také plány Evropské unie na potápění prázdných lodí, které převážejí uprchlíky. Prý by to vlnu migrace mířící do Evropy nezastavilo, jen by prý přibylo mrtvých uprchlíků. Hronková to uvedla v dopoledním vysílání zpravodajské televize ČT24.

Uprchlická vlna nás obohatí, padlo v ČT
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Hronková nejprve odpovídala na otázku, kdo organizuje cesty uprchlíků do Evropy. Podle ní jsou za tím pašerácké gangy, které provozují tento velmi výnosný byznys, který je prý organizován podobně jako velké firmy.

Na otázku, co se s uprchlíky pak děje v Evropě, protože jen polovina z těch, kteří se vylodí v Itálii, tam pak požádá o azyl, uvedla, že všichni uprchlíci zřejmě nemají přesný plán, co budou dělat, až se dostanou do Evropy. „Jejich cílem je dostat se do bezpečí, tedy dostat se do Evropy,“ podotkla. O tom, co podniknou dál, se podle Hronkové rozhodují, až když v Evropě jsou.

Kvóty jsou založeny hlavně na solidaritě

Moderátor upozornil, že jeden z argumentů proti kvótám je ten, že migranti stejně ve většině odcházejí za svými příbuznými, kteří velmi často žijí ve Francii nebo v Německu. „Nevím jestli je to většina. Ale ti, kteří už v Evropě mají příbuzné, tak je logické, že budou směřovat tam, kde už mají nějaké sociální sítě,“ reagovala Hronková. Podle jejího názoru jsou kvóty založené hlavně na solidaritě a na tom, zda Evropa převezme zodpovědnost za náš prostor a za to, že v něm nejsou porušována lidská práva.

Upozornila také na to, že migranti, kteří se ocitají nyní v Evropě, se stávají zranitelnými tak, že se mohou ocitnout ve spárech obchodníků s lidmi. To kvůli tomu, že uprchlíci se často do Evropy dostanou zcela bez prostředků, nebo jen s malými rezervami. „To znamená, že je snazší je zneužívat k nucené práci nebo k nucené prostituci,“ uvedla. Zda se tak u této migrační vlny skutečně děje, ale prý zatím není schopna říct.

I když bude EU potápět lodě pašeráků, uprchlíci se do Evropy stejně dostanou. Jen jich přitom víc zemře

Moderátor upozornil také na to, že EU mimo jiné zvažuje potápění lodí, kterými převážejí uprchlíky pašeráci do Evropy. Hronková s tímto opatřením nesouhlasí kvůli tomu, že by neřešilo příčiny migrace. „Cesta bude pouze dražší, nebezpečnější a myslím, že uvidíme víc mrtvých,“ domnívá se.

Hronková také reagovala na slova českého vicepremiéra a šéfa lidovců Pavla Bělobrádka, který řekl, že bychom měli přijímat jen ty uprchlíky, kteří se u nás budou chtít integrovat a přizpůsobit se naší kultuře. Takový postup Hronková nepovažuje za legitimní. „Hlavně si neumím představit, jakým způsobem by se dopředu vědělo, kteří uprchlíci jsou ochotni se integrovat,“ řekla s tím, že se obává, že toto vyjádření míří na celou kulturní skupinu. „A bohužel nemohu nikdy s tímto souhlasit,“ prohlásila.

Multikulturní společnost fungovat může

Obavy české veřejnosti z uprchlíků označila za „strach z neznámého“. „Osobně jsem žila v multikulturních společnostech a myslím, že toto je vyvolaná určitá hysterie. Jsme příliš homogenní společnost,“ myslí si. Domnívá se také, že multikulturní a multináboženská společnost může fungovat. „Myslím že excesy najdeme v každém náboženství a v každé skupině, ať už je to trestná činnost nebo jiné excesy,“ uvedla s tím, že pokud se nebudou vytvářet ghetta, pokud se z imigrantů nestanou občané druhé kategorie, současná uprchlická vlna prý naši společnost jen obohatí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …