Úřad dozorující politické strany může výrazně zasáhnout do voleb. Obeznámený Bohumil Pečinka varuje

08.08.2017 21:34

Komentátor Bohumil Pečinka varuje, že nadcházející sněmovní volby se mohou ještě pořádně zkomplikovat. Ne však kvůli šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi, prezidentu Miloši Zemanovi nebo dosluhujícímu premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Volbami může pořádně zamíchat úřad, jenž se nedávno obul do prezidenta Zemana – Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran.

Úřad dozorující politické strany může výrazně zasáhnout do voleb. Obeznámený Bohumil Pečinka varuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumil Pečinka

Česká republika má od nového roku úřad, který má dohlížet na hospodaření politických stran, a to i během volebních kampaní. A tady podle komentátora Reflexu Bohumila Pečinky nastává zásadní problém. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí totiž může volební výsledky zpochybnit, ať už volby dopadnou jakkoli. Pětice politologů působících v úřadu tak podle Pečinky dostala do rukou obrovskou moc.

„Zákon o ÚDHPSH je natolik obecný, že většina z pěti členů kolegia může kdykoli nachytat jakoukoli stranu a zpochybnit její volební výsledek. Naštěstí poslední instancí přece jen zůstane soud. Nicméně rozhodnutí voličů, které je nadřazeno čemukoli, může být zpochybněno politology, kteří dostali shůry úřad a nyní si užívají svou moc,“ píše Pečinka v textu pro E15.cz.

Celý komentář naleznete zde.

Zásadní otázka těchto voleb se nemusí týkat toho, zda vyhraje Andrej Babiš (ANO), jaký program představí ČSSD nebo náš vztah k EU. Ta nejdůležitější otázka může znít, co všechno se musí započítat do předvolební kampaně, ve které politické strany nesmějí překročit limit 90 milionů korun.

„Jako hlavní ideolog úřadu se začal profilovat Jan Outlý, který si během krátké doby vyšlápl na prezidenta, Babiše i na premiéra. Po prezidentovi požadoval, aby svoje výjezdy do krajů zčásti zahrnul do limitu na volební kampaň. Přitom s pravidelnými výjezdy do krajů začal už v roce 2003 Václav Klaus. Navíc je skutečně neudržitelný Outlého výklad, že setká-li se prezident s úředníky, o kampaň nejde, ale jestliže s občany, pak ano,“ kroutí hlavou nad výkladem Outlého Pečinka.

Sám Outlý v pondělním Interview Plus pro Český rozhlas prohlásil, že tyto úvahy nepocházejí z jeho hlavy, ale z formulací zákonů, které si ve sněmovně schválili sami politici. A teď je potřeba tyto formulace převést do praxe, což může být poněkud zdlouhavý proces a některé spory může rozhodovat až soud. Outlý má však za to, že se dříve či později výklad zákona ustálí a rozruch kolem nového úřadu utichne.

Outlého vyjádření naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…