Úřad ombudsmana by se mohl stát národní lidskoprávní institucí

19.09.2019 18:40

Kancelář veřejného ochránce práv by se mohla stát národní lidskoprávní institucí podle doporučení OSN a mezinárodních závazků. Potřeba bude ale novelou rozšířit její pravomoci. Shodli se na tom aktéři dnešního jednání v sídle Senátu. Není ale zřejmé, zda by předlohu měla připravit vláda, která se loni zavázala doporučení OSN naplnit, nebo poslanci ve spolupráci s vládní zmocněnkyní pro lidská práva.

Úřad ombudsmana by se mohl stát národní lidskoprávní institucí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ochránkyně lidských práv Anna Šabatová na setkání s občany ve Valašském Meziříčí

Doplnění pravomocí úřadu ombudsmanky Anny Šabatové by podle aktérů jednání bylo vhodnější než vytvoření nové komise pro lidská práva, neboť úřad již řadu požadovaných principů naplňuje. Kromě rozšíření mandátu ombudsmana a posílení role v lidskoprávní oblasti včetně vzdělávání a výzkumu by bylo třeba zajistit i jeho personální posílení včetně finančního zajištění.

Instituce by byla adekvátním protějškem obdobným mezinárodním orgánům Evropské unie, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) nebo Rady Evropy. Měla by se podílet na práci Rady OSN pro lidská práva.

Cestu vládního návrhu doporučil předseda poslanců vládní ČSSD a bývalý ministr pro lidská práva Jan Chvojka. Předlohu by měla podle něj připravit zmocněnkyně a poslankyně ANO Helena Válková, aby byla zajištěna podpora nejsilnějšího vládního uskupení pro tuto úpravu.

Předseda senátní ústavní komise Jiří Dienstbier (ČSSD) naopak doporučoval poslanecký návrh, na němž by se podíleli zástupci většiny stran včetně Válkové nebo ministerstva zahraničí, které o vznik instituce usiluje s ohledem na naplnění mezinárodních závazků ČR. „Poslanecká cesta by byla rychlejší a s vládní podporou schůdnější,“ míní Dienstbier.

Národní lidskoprávní instituci má podle Ministerstva zahraničí ustavenu 112 zemí světa včetně rozvojových států nebo zemí typu Ruska a Ázerbájdžánu, v jejichž případě se ČR staví kriticky k tamnímu stavu dodržování lidských práv. Ze zemí EU funguje tato instituce ve 23 státech, další čtyři její vznik chystají. ČR bez instituce tak patří po bok Běloruska, Číny nebo Saúdské Arábie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…