Úřady oznámí informace k možnému výskytu ptačí chřipky

17.02.2020 6:50

Úřady dnes zveřejní bližší informace k možnému druhému letošnímu výskytu ptačí chřipky v Česku. Podezření na nemoc se objevilo v komerčním chovu společnosti Moras z Moravan na Pardubicku. V neděli to oznámilo ministerstvo zemědělství a krajská veterinární správa. Ministerstvo kvůli tomu na dnešek zorganizovalo briefing. Také zástupci pardubického hejtmanství promluví k médiím po jednání krajské bezpečnostní rady. První výskyt ptačí chřipky v Česku po třech letech byl zaznamenán letos v lednu v malochovu na Žďársku.

Úřady oznámí informace k možnému výskytu ptačí chřipky
Foto: pixabay.com
Popisek: Slepice - ilustrační foto

Možné druhé ohnisko ptačí chřipky se objevilo na Pardubicku v chovu, ve kterém je podle krajské veterinární správy zhruba 7000 krůt a 130.000 brojlerů. Vzorky kvůli testům na ptačí chřipku správa odebírala, protože chovatel nahlásil vyšší úhyn drůbeže. Ministerstvo oznámí podrobnosti k případu dnes v 11:00 na briefingu, kterého se zúčastní ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) a ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Zároveň kvůli možnému výskytu chřipky svolal Pardubický kraj na dnešních 10:00 bezpečnostní radu. Hodinu poté pak hejtmanství plánuje tiskovou konferenci.

První výskyt ptačí chřipky od roku 2017 byl zaznamenán letos ve Štěpánově nad Svratkou na Žďársku v malém chovu se 12 slepicemi a třemi kachnami. Veterináři v nakaženém chovu utratili drůbež, která sama neuhynula. Utratili také 12 slepic dvou sousedů zasaženého chovu. Ty ale podle následných testů nakažené nebyly, takže se Štěpánov vyhnul plošnému vybíjení drůbeže.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…