Urban lobbuje za prolomení těžebních limitů. Obnovitelné zdroje nás prý dovedly až k solárním baronům

22.11.2013 17:35

Bez uhlí se neobejdeme a o prolomení limitů těžby musíme rozhodnout do dvou let. O tom je přesvědčen stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD), který nevidí nic špatného na tom, kdyby Rusnokova vláda bez důvěry a toho času v demisi otevřela debatu o prolomení limitů. Pokud někdo říká, že bychom to dělat neměli, ať představí ekonomicky přijatelnou alternativu bez ideologického zabarvení, poznamenává Urban.

Urban lobbuje za prolomení těžebních limitů. Obnovitelné zdroje nás prý dovedly až k solárním baronům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Urban

Milan Urban (ČSSD) je již delší dobu členem stínové vlády sociálních demokratů na postu ministra průmyslu a obchodu. S tím, jak pokračují jednání o možné příští vládě, existuje také možnost, že se opravdu tím ministrem stane. A jak se potom bude dívat na prolomení uhelných limitů těžby na severu Čech. Nejen tato otázka zazněla v pátečních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu.

Urban: Vzpomeňte na solární barony

„Já jsem vždycky říkal, že energetika by neměla být rukojmím ideologické politiky, takže nevidím důvod, proč by vláda Jiřího Rusnoka neměla jednat o prolomení limitů,“ poznamenává na úvod pořadu Urban. To, že se o prolomení bude jednat, ještě neznamená, že k němu ihned dojde, protože je třeba vzít v potazu horní zákon a další nezbytné aspekty. Ale ten, kdo říká, že se obejdeme bez uhlí, musí podle Urbana představit ekonomicky únosnou alternativu. „Já si myslím, že se zatím, možná bohužel, bez prolomení limitů neobejdeme. A myslím, že příští vláda to musí rozhodnout.

Těžba za limity musí být dána mnoha faktory. Jedním z nich podle Urbana je, že by měl být vytvořen nějaký státní podnik, který by se postaral o to, aby alespoň část finančních prostředků z těžby zůstala v regionu. „Dívejme se na to z pohledu energetického. Bez uhlí se asi do budoucna neobejdeme, ekonomicky asi těžko najdeme nějaký levnější zdroj energie, poznamenává Urban. Připomíná navíc, že důraz na obnovitelné zdroje Česko dovedl až k solárním baronům.

Urban je navíc přesvědčen, že věcnou debatu o prolomení limitů bude schopna vést i rodící se koalice ČSSD, ANO a křesťanských demokratů. Stínový ministr životního prostředí za ČSSD Vladimír Špidla přitom prohlašuje, že Rusnokova vláda v demisi by o otázce prolomení limitů rozhodovat neměla. Nevidí ani velkou budoucnost v prolomení limitů, protože tím budou ohroženy obce, ve kterých také lidé využívají řadu služeb, z nichž také plynou zisky.

Chcete být ministrem?

Urban v pořadu odmítl odpovědět na otázku, zda by rád usedl do křesla ministra průmyslu a obchodu. Prý to není otázka na něj samotného, ale na předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. Naznačil ale, že ani ten by svůj názor nevyjevil v okamžicích jednání s případnými koaličními partnery.

Opakovaně pak pronášel, že je dobré využívat národní bohatství, a pokud by se o prolomení limitů nerozhodlo v horizontu dvou let, tak už by ono uhlí prakticky vytěžit nešlo, vzhledem k současným technologiím. Tento názor Urban opírá o stanoviska Českého báňského úřadu. Současně však zdůraznil, že by český průmysl měl být energeticky efektivnější. Nevynechal ani skutečnost, že svět je konzumní a roste spotřeba energií u domácností. Neexistuje žádná země na světě, kde by s rostoucí životní úrovní nerostla také spotřeba energií, uzavřel své vystoupení Urban.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…