Úspěch svazku obcí Čistá Odra. Nemusí vracet zhruba 30 milionů korun. Advokátka Zwyrtek Hamplová slaví

03.11.2021 22:34

Svazek obcí Čistá Odra uspěl u Ústavního soudu ve sporu o vrácení dotací státu, a nehrozí tak, že budou muset obce Ostravice a Frýdlant nad Ostravicí vracet přibližně až 30 milionů korun, které chtěl stát zpětně vrátit za údajné porušení rozpočtové kázně při průběhu losování o dodavatele během výstavby kanalizace. Obce měly po několik let obstavený majetek a omezené možnosti žádat o dotace podle rozsudku Ústavního soudu protiústavně.

Úspěch svazku obcí Čistá Odra. Nemusí vracet zhruba 30 milionů korun. Advokátka Zwyrtek Hamplová slaví
Foto: archiv
Popisek: Jana Zwyrtek Hamplová

Anketa

Považujete neočkované za škůdce a nepřátele?

16%
82%
hlasovalo: 19487 lidí
Svazek obcí Čistá Odra, jenž se stará o odvádění a čištění odpadních vod, se soudního sporu se státem účastnil kvůli projektu výstavby kanalizace. Výstavba kanalizace započala roku 2010 a na úsek na území města Frýdlant nad Ostravicí v místní části Kamenec dostal svazek dotaci ze Státního fondu životního prostředí ve výši 3,4 milionu korun a z Fondu soudržnosti přes 57 milionů korun.

Stavba kanalizace dlouhé 13,5 kilometru, která přišla celkově na 80 milionů korun, byla postavena za pomoci dodavatelů, k nimž svazek využil zúžení počtu dodavatelů losem. Z 28 přihlášených firem, jež splňovaly dané podmínky, byla vylosována desítka dodavatelů. Ti pak obdrželi projektovou dokumentaci k vypracování nabídky a podle nejnižší ceny za zhotovení díla vybral svazek vítěze. Jediným kritériem pro získání zakázky byla cena. Státní fond tehdy postup schválil a poslal veškeré dotace.

S odstupem let však Finanční úřad pro Moravskoslezský kraj na základě podnětu Ministerstva životního prostředí začal soutěž vyšetřovat, jelikož podle mínění ministerstva mohlo dojít k porušení rozpočtové kázně při průběhu losování. Závěr sice zněl, že nebylo nalezeno žádné objektivní porušení, svazek však dostal výměr na vrácení 14,5 milionu korun a v obdobné výši mu hrozilo penále.

Obcím, které měly po tomto kroku několik let obstavený majetek a omezené možnosti žádat o dotace poté, co bylo zamítnuto odvolání i správní žaloba a kasační stížnost, dal za pravdu nyní až Ústavní soud a zrušil veškeré soudní rozsudky.

Z rozsudku Ústavního soudu vyplývá, že stát měl jednat vůči svazku protiústavně, zasáhl do jeho majetkových práv a porušil právo na spravedlivý soudní proces. Nález pak bude mít vliv i při hodnocení pojmu „transparentnost“ při zadávání veřejné zakázky i pro další obce a kraje.

Advokátka Jana Zwyrtek Hamplová, jež svazek zastupovala, hodnotí, že šlo o poměrně složité podání, jelikož se posuzovalo zasáhnutí do ústavních práv Čisté Odry. „Podstatou bylo to, že soud důrazně vytkl kontrolním orgánům, že nepřistupovaly k případu Čisté Odry individuálně, a proto přehlédly vše, co svědčilo v její prospěch, například že ÚOHS neshledal žádné chyby, že nikdo z účastníků si nestěžoval, a povšiml si řady dalších věcí, na které jsme od počátku upozorňovali. Ve své podstatě vyslovil, že úředník, který kontroluje, si nemůže jen myslet, ale musí své závěry dokázat i právně a logicky a věrohodně odůvodnit,“ hodnotí advokátka s tím, že ústavní nález bude sloužit výkladově ke všem podobným kontrolám v Česku.

„Lze usuzovat, že výrazně ovlivní praxi právě v dotačních výměrech, které vydávají finanční úřady často mechanicky, a může proto samosprávám výrazně pomoci,“ míní Zwyrtek Hamplová.

Ústavní nález má nabádat kontrolující k individuálnímu přístupu, že vše musí být vždy řádně a komplexně odůvodněno, a zároveň hodnotí jednání proti svazku nejen jakožto nedůvodný zásah do majetkových práv, ale také poukázal na porušení práva na spravedlivý proces.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…