Ústavní expert udeřil: Je Ústavní soud líný, nebo zbabělý? Dobře, že Rychetský nedostane medaili

15.02.2021 21:56

Ústavní soud 9. února přijal rozhodnutí a prohlásil protiústavnost zavření obchodů. To znamená zrušení příslušného krizového opatření. Ovšem rozhodnutí Ústavní soud zveřejní až po dvou týdnech 22. února, kdy toto opatření platit nebude, protože je časově omezené do 14. února. Vláda je nahradí obsahově stejným, ale s jiným číslem jednacím. „Je Ústavní soud líný, či zbabělý?“ táže se advokát a člen hnutí Trikolóra Zdeněk Koudelka, který poukazuje na rozdílné počínání ústavních soudců v obdobných případech.

Ústavní expert udeřil: Je Ústavní soud líný, nebo zbabělý? Dobře, že Rychetský nedostane medaili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Koudelka

„Ústavní soud jej zveřejní až po dvou týdnech. Jde o svévoli soudu, která dokresluje jeho rozdílné počínání v obdobných případech. V případě zrušení volebního zákona, kdy rozhodl 2. 2. 2021, zveřejnil nález již následujícího dne 3. 2. 2021. Proč podobně nejedná v tomto případě?“ pozastavuje se docent práv.

„Rozhodnutí Ústavního soudu, zda je zavření obchodů protiústavní, má dopad na statisíce obchodníků, jejich zaměstnanců i miliony zákazníků. Má význam pro vládu a Parlament, aby mohly zhodnotit dosavadní kroky v rámci nouzového stavu. „V době krizové je otálení se zveřejněním rozhodnutí pohrdáním lidmi,“ dodává Koudelka.

Ústavní soud tak viní z lenosti či zbabělosti. „Motivem pro špatné jednání Ústavního soudu může být lenost, kdy si ústavní soudci neuvědomují vážnost situace na život lidí, nebo zbabělost, kdy se mohli zaleknout toho, že by zveřejnění bylo v době, kdy Poslanecká sněmovna rozhodovala o prodloužení nouzového stavu,“ domnívá se advokát.

  • Celý text ZDE.

Anketa

Je vyhlášení nového nouzového stavu Babišovou vládou protiústavní?

26%
70%
hlasovalo: 17054 lidí
Odpovědnost za to nese předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský: „Účinně nebrání průtahům v činnosti Ústavního soudu. Snad se zase bude vymlouvat, že Ústavní soud zdržoval vyhlášení rozhodnutí, protože jde o ‚vědecké dílo‘, jako v případě výmluvy ve více než tříletých průtazích při posuzování návrhu na zrušení části volebního zákona,“ píše Koudelka.

Ani se nediví tomu, že Rychetský přišel o metál. „Souhlasím s tím, že mu prezident Miloš Zeman neudělí Řád T. G. Masaryka. Státní vyznamenání je odměna za práci a schopnosti,“ dodává s tím, že průtahy ve zveřejnění rozhodnutí o obchodu i délka rozhodování Ústavního soudu o volebním zákonu ukazují ponurý obraz Ústavního soudu, jenž o zrušení zákona rozhoduje pro někoho za měsíce a pro jiné za roky. 

„Nechceme-li trpět porušování práv lidí Ústavním soudem, který některou věc vyřeší podezřele rychle a jinou nechá válet, je nutné změnit jeho kárné řízení. Ústavní soudci by měli být podrobeni kárné odpovědnosti stejně jako ostatní soudci veřejně před kárným senátem Nejvyššího správního soudu, čímž odpadne kamarádíčkovství,“ zdůrazňuje Koudelka zavěrem, že jen strach z postihu a zveřejnění, kteří soudci činí průtahy, může vést k nápravě porušování práva Ústavním soudem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…