Ústavní právník varuje před zneužitím korespondenční volby. „To všechno udělat můžou“

05.05.2022 22:58

Sněmovna má před sebou projednání návrhu, aby bylo ve volbách možné hlasovat ze zahraničí korespondenčně. Ústavní právník Jan Kudrna promluvil o tom, jaká rizika korespondenční volba má, tím hlavním podle něj jsou možné podvody, řekl to v rozhovoru pro Český rozhlas.

Ústavní právník varuje před zneužitím korespondenční volby. „To všechno udělat můžou“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

V březnu Kudrna vystoupil na semináři ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny, aby upozornil, jaká úskalí s sebou nese zavedení korespondenční volby. „To největší úskalí vidím v požadavcích, které Ústava ČR a Listina základních práv a svobod klade na volby a samotné hlasování. Ústavní dokumenty vyžadují, aby za prvé byla volba osobní, za druhé má být zaručena tajnost hlasování a volba má být svobodná,“ uvedl ústavní právník.

Ústava ani listina podle něho sice neříkají, ale asi se to předpokládá, že má existovat co největší důvěra v celý volební proces od začátku do konce. „To znamená od toho, kdo je uznaný jako oprávněný volič, až po, řekněme, přepočet hlasů na mandáty. Tento proces má být verifikovatelný a má být, řekl bych, pro každého pochopitelný a bez nějakých větších pochybností,“ podotkl.

Celý rozhovor najdete ZDE.

Jako problém by se mohlo ukázat, že u korespondenční volby na rozdíl od normálních, kde musí být člověk sám za plentou, mohou být další lidé. Příbuzní tak mohou sebrat voliči lístky, zaškrtat mu kandidáty podle svých představ. „To všechno udělat můžou. Člověk si může o hlasovací lístky požádat ve volební místnosti, pokud tam s ním není nějaký člen jeho rodiny, kterého se bojí,“ doplnil Kudrna.

Na otázku, zda podle něj tedy reálně hrozí obchodování s hlasy, pokud bude korespondenční volba, uvedl: „No, tak jestli hrozí... každopádně se to usnadní,“ uvedl.

Kudrna měl v kontextu toho výhrady, že to nemusí být v souladu s Ústavou ČR a také s Listinou základních práv a svobod. „Myslím si, že někdo by mohl podat návrh na ústavní přezkum. V ústavě jsou naprosto jasně napsané hodnoty, že volby jsou osobní, tajné a svobodné. Každému je jasné, že pro nějaké tisíce lidí ústavní pravidla nebudou platit,“ upozornil, že pokud by Sněmovna tento senátní návrh schválila, není vyloučené, že by to mohlo narazit u Ústavního soudu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…