Ústavní soud obdržel stížnost Rohanové, která byla vyloučena z prezidentské volby

29.12.2022 6:30

Z prezidentských voleb vyloučená Denisa Rohanová podala stížnost u Ústavního soudu. Žádá v ní o odklad voleb a vykonatelnosti usnesení Nejvyššího správního soudu (NSS), řekla Rohanová ČTK.

Ústavní soud obdržel stížnost Rohanové, která byla vyloučena z prezidentské volby
Foto: Archiv DR
Popisek: Prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová

NSS rozhodl, že se Rohanová nemůže jako kandidátka účastnit prezidentských voleb a že Ministerstvo vnitra, které ji zaregistrovalo jako kandidátku, nemělo brát její kandidátní listinu vůbec v potaz. Mluvčí Ústavního soudu Kamila Abbasi dnes ČTK informovala o obdržení stížnosti Rohanové.

Rohanová ČTK řekla, že ve stížnosti napadá rozhodnutí NSS a žádá o odklad voleb a vykonatelnosti usnesení NSS. „Vadí mi jedna podstatná věc, a to je to, že zákon tady byl nahrazen výkladem,“ řekla k rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Poznamenala, že i podle usnesení NSS neporušila žádný paragraf ústavy nebo volebního zákona.

Problém u Rohanové spočíval v tom, že ji podpořili výhradně členové bývalé Sněmovny, kterým skončil mandát loni. V té době však ještě nebyly prezidentské volby vyhlášené. Zákon sice takový postup výslovně nezapovídá, přesto však podle soudu není možný. „Shodli jsme se na tom, že nelze podávat kandidátní listiny dříve, než je konkrétní volba prezidenta republiky řádně vyhlášena předsedou Senátu,“ řekl soudce NSS Tomáš Langášek.

„Končící poslanci či senátoři nemohou uspět s pokusem natáhnout svůj politický vliv a uplatnit svá oprávnění spojená s mandátem daleko za jeho konec. To by bylo v příkrém rozporu s ústavním principem vlády na vymezený čas,“ uvedl Langášek. Jde podle něj o natolik samozřejmou věc, že ji není třeba výslovně zmiňovat v právní úpravě. Vnitro nemělo kandidátní listinu Rohanové brát v potaz, natožpak ji registrovat. Soud se kandidaturou Rohanové zabýval na základě podnětu podaného skupinou senátorů, kteří podpořili Marka Hilšera.

Rohanové je 47 let a od roku 2017 je prezidentkou spolku Česká asociace povinných. Pomáhá lidem v dluzích a exekucích.

Prvního kola prezidentské volby, které se uskuteční 13. a 14. ledna, se zúčastní devět kandidátů. Vítěz voleb nahradí dosluhujícího Miloše Zemana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…