Ústavní soud rozhodl: Zruší se jen část zákona o EET, ne celý

15.12.2017 9:28

Ústavní soud s odloženou platností škrtl několik paragrafů zákona o elektronické evidenci tržeb. S návrhem na zrušení celé normy o EET pravicoví poslanci neuspěli. ÚS zasáhl také do úpravy identifikačních údajů na účtence. Pravici vadilo, že se tam u fyzických podnikajících osob objevuje i rodné číslo.

Ústavní soud rozhodl: Zruší se jen část zákona o EET, ne celý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

EET podle Ústavního soudu obecně sleduje legitimní cíl. Jde o účinný výběr daní a narovnání podnikatelského prostředí. Proto soud rušil jen některá ustanovení.

Důvodem k úplnému zrušení normy se nestalo ani předčasné ukončení rozpravy při jejím schvalování. Bylo to sice v rozporu s jednacím řádem Sněmovny, nicméně opozice měla před tím dost prostoru uplatnit své názory, plyne z nálezu ÚS.

Návrh na zrušení zákona nebo některých jeho součástí podala ještě v minulém volebním období skupina pravicových poslanců. Uspěli například s návrhem na zrušení ustanovení, jež prý způsobovala potíže u bezhotovostních plateb a v činnosti internetových obchodů.

Ústavní soud zasáhl také do úpravy identifikačních údajů na účtence. Pravici vadilo, že se tam u fyzických podnikajících osob objevuje i rodné číslo.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…