Ústavní stížnost na diskriminaci nemocnic je zrušení celého systému, řekla náměstkyně ministra zdravotnictví Rögnerová

12.03.2019 18:03

Pozvání do pořadu Rozhovor s…, který vysílá Regionalnitelevize.cz, přijala náměstkyně ministra zdravotnictví Helena Rögnerová. Jak je možné, že je systém financování regionálního zdravotnictví nastaven tak, že regiony dostávají na pacienta mnohonásobně méně? Změní se? Kdy a jak? I na tyto otázky v rozhovoru odpověděla.

Ústavní stížnost na diskriminaci nemocnic je zrušení celého systému, řekla náměstkyně ministra zdravotnictví Rögnerová
Foto: reprofoto regionalnitelevize.cz
Popisek: Náměstkyně ministra zdravotnictví Helena Rögnerová

Ústavní stížnost na diskriminaci plateb ve zdravotnictví, která byla podepsána 48 senátory, rozporuje, že nemocnice v Praze dostávají na pacienta výrazně více než nemocnice v regionech, ve Zlínském kraji je to například 3,5krát méně, v Karlovarském dokonce šestkrát méně. 
 
„Myslím si, že zrovna toto není vůbec špatně. V Praze jsou soustředěna specializovaná pracoviště, superspecializovaná péče a téměř padesát procent pacientů, kteří čerpají péči v Praze, jsou z celé republiky. Takže Praha se na tom podílí sotva jednou polovinou. Takže tady ta statistika je poměrně zavádějící. Ale je pravda, že systém se vyvíjel mnoho let po revoluci a my chceme přistoupit k určitým změnám, protože jsme si vědomi toho, že už některé věci byly časem překonány,“ řekla Helena Rögnerová. 
 

Anketa

Je Jaroslav Faltýnek důvěryhodný?

58%
42%
hlasovalo: 14043 lidí
 
Proč je ale konkrétně tak velký rozdíl například ve zmíněném Zlínském či Karlovarském kraji? „To bychom museli jít na mnohem detailnější rozbor, protože nejvíce, když se přepočítává na pacienta, udělá, jestli v kraji je velká nemocnice, nebo není. Takže v Karlovarském kraji, kde je menší počet nemocnic, tak samozřejmě vychází na pacienta nižší částka.“
 
Moderátorka pořadu Eva Stejskalová zmínila otevřený dopis Ivo Valenty, ve kterém psal ministru zdravotnictví: „Domluvte si setkání s některou zdravotní sestrou pečující na Zlínsku v domácí péči o nemohoucí pacienty a vysvětlete jí, proč nesmí proléčit na pacienta víc než čtyři nebo osm tisíc, aniž je pojišťovnou pokutována, když její kolegyně v Praze může proléčit 20 tisíc.“ Je to pravda? 
 

Anketa

Cítíte se víc jako Čech, či jako Evropan?

hlasovalo: 21835 lidí
 
„Zase je to zavádějící srovnání, ty propočty se tvoří na základě péče, která byla poskytnuta v tom srovnatelném období v předchozím měsíci nebo v předcházejícím roce. Pokud byla péče poskytnuta v nějaké šíři, tak se dá předpokládat, že i v dalším roce bude poskytnuta v nějakém nárůstu procent proti té základní. To, co navrhují senátoři, je zrušení celého systému,“ řekla s tím, že všechny nemocnice by se dostaly do mnohem složitější situace.
 
„Pokud je nějaký problém, tak to je s nedostatkem personálu, nikoliv s nedostatkem peněz. V posledních čtyřech letech se většina vybraných prostředků navíc dávala na navýšení platů. Platy ve zdravotnictví stouply o 33 procent a platy sester o dalších 22 procent,“ uzavřela Rögnerová.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…