Úsvit představil návrh zákona o referendu. Myslel i na prezentaci stran ve veřejnoprávních médiích

28.01.2014 15:53

Hnutí Úsvit Tomio Okamury představilo na brífinku ve sněmovně návrh zákona o referendu, který hodlá předložit poslancům. Chtějí mimo jiné prosadit, aby referendum bylo závazné bez ohledu na volební účast.

Úsvit představil návrh zákona o referendu. Myslel i na prezentaci stran ve veřejnoprávních médiích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Hnutí Úsvit Tomio Okamury se při tvorbě zákona o referendu inspirovalo Švýcarskem a Lichtenštejnskem, kde je rozvinutá tradice referend. „Jde v zásadě o návrh ČSSD, který jsme přepracovali podle špičkových zahraničních vzorů,“ uvedl Tomio Okamura.  Na přípustnost otázek v referendu bude podle návrhu dbát Ústavní soud, tak aby ohlídal například mezinárodní závazky země, nebo oblast lidských práv a další.

K zákonu o referendu mluvil za Úsvit také předseda jejich poslaneckého klubu Radim Fiala. Argument, že v referendu budou rozhodovat lidé nekvalifikovaně, označil za lichý. „Lidé mají právo rozhodovat bez stranických sekretariátů,“ uvedl.

Pod návrhem by bylo nutno mít 100 000 podpisů. Navrhovat ho budou moci mezi jinými například občanské iniciativy, ale také Senát. Referendum by bylo podle předlohy nutné vyhlásit po šesti měsících, a to proto, aby byl čas na celonárodní diskusi a občané mohli rozhodovat uvážlivě. Pro zajištění objektivity chce podle slov Tomio Okamury dát Úsvit vymezený čas veřejnoprávním médiím tak, aby byl spravedlivě rozdělen mezi navrhovatele a odpůrce.

Další zásadní změnou oproti návrhu ČSSD je samotný princip referenda. Nebude totiž omezeno volební účastí. To je jeden z principů, na kterém Okamura trvá s tím, že ti, kdo nepřijdou k urnám, v zásadě dávají najevo, že je jim jedno, kdo vyhraje. V jiných volbách podle Okamury tento princip respektujeme a měl by platit i pro referendum. Úsvit přímé demokracie dá ještě dnes návrh zákona médiím i příslušným orgánům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…