Utáhněte si opasek, aby měla policie řemen na řidiče. Spolek má podezření na levárnu

23.08.2023 15:05 | Monitoring

Vláda vyzývá k šetření na mnoha stranách, připravuje konsolidační balíček a následně se ministerstvo vnitra rozhodne koupit 300 vozidel značky Škoda Kodiaq s útočným rámem za půl miliardy korun. Server Kverulant je přesvědčen, že celá soutěž byla předem připravena pro jediného zájemce.

Utáhněte si opasek, aby měla policie řemen na řidiče. Spolek má podezření na levárnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vůz, ilustrační foto

Anketa

Vnímáte Alexandra Dubčeka jako kladnou postavu našich dějin?

54%
41%
hlasovalo: 10691 lidí
Celkem 289 vozů Škoda Kodiaq s útočným rámem za celkem 453 milionů korun by měli mít nově policisté. Dosud mají téměř 500 Octavií s nebezpečným útočným trubkovým rámem, kterému však chybí homologace pro provoz na pozemních komunikacích.

Nové luxusní SUV, kterými mají policisté disponovat, má podle serveru Kverulant vycházet na 1,6 milionu korun. A právě server je přesvědčen, že soutěž byla předem připravena pro jediného zájemce. V té souvislosti žádá Úřad na ochranu hospodářské soutěže, aby zakázku přešetřil. Vadí jim i to, že policisté v minulosti úpmyslně s rámy bourali do jiných vozidel či najížděli na motorkáře a cyklisty. 

K dodávce vozidel existují celkem tři smlouvy: první na 241 kusů pro pořádkovou policii, druhá na 29 kusů pro dopravní policii a třetí na 19 vozidel rovněž pro dopravní policii. Jde o automobily s automatickou převodovkou, pohonem 4x4 a zatmavenými skly. 

„Všech téměř 300 vozů objednává vnitro na základě dvou rámcových smluv podepsaných 20. prosince 2022. Ta na nákup SUV Kodiaq pro dopravní policii má hodnotu 450 milionů korun a ta na pořízení vozidel pro pořádkovou policii dokonce 750 milionů korun. Dohromady tedy jde o rámcové smlouvy na 1,2 miliardy korun,“ popsal Kverulant a upozorňuje na to, že se tendru zúčastnil jediný zájemce. Navíc podle serveru byl na předložení značně komplexní nabídky dosti krátký čas.  

Jako významně diskriminační se pak Kverulantu jeví klíčová podmínka zadávacího řízení na prokázání technické kvalifikace dodavatele. A podle tohoto kritéria referencí je pak podle serveru jasné, že jím mohla disponovat pouze Škoda, která již policii dodala 500 vozidel Octavia s útočným rámem. I z toho důvodu podal Kverulant podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

„Pokud ÚOHS soutěž jako zmanipulovanou nezruší, tak vnitro za vrcholné modely Kodiaq zaplatí 453 milionů korun. Inu ministr vnitra Rakušan je patrně přesvědčen, že na represivních složkách se šetřit nemá, ani když je státní rozpočet v rekordním deficitu. Opasky si budou muset utahovat jiní. Rakušanův resort měl letos na výdaje zhruba 92,4 miliardy korun a vinou podobných nákupů se tato částka zvýšila o 1,5 miliardy korun. V úterý 27. července už to projednala vláda,“ komentoval to celé Kverulant.

Ten také protestuje proti trubkovým rámům na čele policejních aut, které jsou podle něj zcela proti všem bezpečnostním trendům v konstrukci aut. „Kverulant podal první žádost o předložení kopie homologace vozidel s útočným rámem do běžného provozu už červenci 2022. Celkem těchto žádostí bylo pět, ale kopie homologačního protokolu se nedočkal. Kverulant je na základě výše uvedeného přesvědčen, že homologace vozidel s útočnými rámy ve skutečnosti vůbec neexistuje a státní správa to nechce přiznat,“ konstatuje server. 

„Pravděpodobnost, že trubkové rámy pro česká policejní auta jsou vizionářským projektem, jehož výhody ostatní evropské policejní sbory teprve později objeví, pochopí (a okopírují), je nesmírně nízká, prakticky nulová. Mnohem pravděpodobnější je opačný vývoj, že v souvislosti s trubkovými rámy přijde nějaký průšvih – prokázaní korupce či neférových podmínek pro soutěže, nebo ještě hůř: zbytečná smrt, případně těžké zranění s následky – třeba i některého ze zasahujících policistů, kterým rámy dávají falešný pocit bezpečí,“ zmínil dále Kverulant.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Já to chápu, je třeba technika na potlačování demonstrací, stávek..Přece nám nedovolí svobodně jednat, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 23.08.2023 18:02:24

|  8 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…