Utajení mrtví ruští vojáci. Prý bojovali na Ukrajině. Dostali od Putina peníze, teď zastrašují jejich pozůstalé, zní z Ruska

28.08.2014 10:08

Členka organizace Human Rights v Charkově Hyla Coynashová se věnuje ve svém včerejším komentáři snaze Ruska utajit přičínu úmrtí ruských vojáků, kteří se patrně zapojili do bojů na Ukrajině. Je rovněž přesvědčena, že příbuzní vojáků jsou zastrašováni ruskými úřady.

Utajení mrtví ruští vojáci. Prý bojovali na Ukrajině. Dostali od Putina peníze, teď zastrašují jejich pozůstalé, zní z Ruska
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Anketa

Kdo napáchal na světě nejvíc zla?

6%
21%
73%
hlasovalo: 15835 lidí

„Ani Putinovi předchůdci v dobách Sovětského svazu nebyli schopni udržet v tajnosti velký počet obětí, byť se o to velmi snažili. Putin a jeho administrativa si nejspíš myslí, že to dokáže. Přes zjevný nátlak na nezávislá média a příbuzné zemřelých vojáků je však zřejmé, že ruská armáda se aktivně zapojila do konfliktu na jihovýchodní Ukrajině. Dokonce se už objevily zprávy, že ruským vojákům bylo vyplaceno po 250 000 rublech. Velké množství jich údajně pochází z Dagestánu, kde vládne velká chudoba a nezaměstnanost," konstatuje Coynashová. 

„V úterý se nechala slyšet členka rady ruského prezidenta pro lidská práva a vedoucí nevládní organizace pro matky vojáků Ella Poljaková v TV Dozhd, že byla informována o přibližně stovce zraněných vojáků. Ti byli dle jejích slov převezeni do vojenské lékařské akademie v Petrohradu. K dispozici ovšem nejsou informace o tom, jakým způsobem bylo takové množství vojáků zraněno či kde ke svému zranění přišli," informuje Coynashová. 

Anketa

Který porevoluční ministr zahraničí byl nejlepší?

53%
hlasovalo: 6203 lidí

„Poljaková a další člen rady Sergej Krivenko ve své žádosti adresované ruskému vyšetřovacímu výboru apelují, aby byl vyšetřen případ devíti zemřelých vojáků z 18. mechanizované pěší brigády, z nich většina pocházela právě z Dagestánu. Podle oficiální verze údajně zemřeli na střelnici v Rostově, kde se účastnili vojenského cvičení. Poljaková dále v rozhovoru pro TV Dozhd potvrdila informaci, že každý ruský voják, který se účastní bojových akcí na východě Ukrajiny, obdrží 250 000 rublů. Citovala tak předsedkyni výboru vojáků matek v regionu Stavropol Ludmilu Bogatenkovou," píše Coynashová. 

Celý text v angličtině najdete ZDE.

„K vypláceným žoldům či oficiálnímu zapojení ruských vojáků v těchto akcích však nejsou k dispozici žádné dokumenty. Ukrajinská armáda přitom zatkla několik ruských vojáků, což Putin později zdůvodňoval tím, že na ukrajinskou stranu hranice přešli náhodou. Přítomnost ruských vojenských sil na ukrajinském území potvrdili rovněž vrcholní představitelé USA a NATO. Pochybnosti vyjadřují při rozhovorech s novináři i přibuzní těchto ruských vojáků," pokračuje Coynashová v odkrývání pravdy. 

„Příbuzní jednoho z ruských vojáků tvrdí, že byl na vojenských cvičeních v Rostovu. V posledních deseti dnech se s ním však nemohli spojit po telefonu. Když se jej na to dotazovali, vyhnul se odpovědi a pouze jim řekl, že je všechno v pořádku. V tomto případě však nic v pořádku nebylo. O několik dní později obdrželi podivný telefonát, ve kterém jim kdosi neznámý z Ukrajiny oznamoval, aby si přišli pro tělo svého syna. Jak již bylo rovněž zaznamenáno, spousta nákladních vozů, které byly součástí tzv. humanitárního konvoje, na cestě zpět do Ruska převáželo mrtvá těla ruských vojáků," vrací se Coynashová k tématu humanitárního konvoje. 

„V oblasti Pskova v posledních dvou dnech proběhl pohřeb mnoha ruských výsadkářů. Všichni byli pohřbeni bez toho, aby jejich pozůstalým někdo řekl, jak a kde zemřeli. Navíc byla učiněna všechna opatření, aby se k takovým informacím příbuzní či novináři dostali. Neméně znepokojivé je chování manželky jednoho z vojáků Leonida Kičatkina. Ta ohlásila smrt svého manžela 22. srpna prostřednictvím ruské sociální sítě VKontakte. Hned druhý den však byl její komentář vymazán. Novináři z deníku Novaya Gazetta Kičatkinovou kontaktovali a ta jim sdělila, že manžel je naživu a sedí vedle ní, což jim jakýsi mužský hlas potvrdil," okdrývá Coynashová temné pozadí událostí. 

„Novináři se však přesto vydali na hřbitov v Pskovu a tam našli čerstvý hrob s nápisem Leonid Kičatkin. Fotografie hrobu se shodovala s tou, kterou před tím paní Kičatkinová připojila ke svému později smazanému komentáři. Ve středu novináři z TV Dozhd oznámili, že z náhrobku zmizela jména Leonida Kičatkina i jeho kolegy Alexandera Osipova. A to včetně pohřebních věnců a stuh. Čtyři zahraniční novináři pohybující se na tomto hřbitově byli později napadeni neznámými muži. Je pravděpodobné, že příbuzní oběti jsou zastrašováni a umlčováni, aby nevyšla najevo pravda o pravém důvodu úmrtí vojáků bojujících v této špinavé válce," konstatuje Coynashová.

O utajených pohřbech a nejasné pozici ruské armády v bojích na Ukrajině se  začíná mluvit v ruských médiích i veřejném prostoru čím dál tím vice. Středeční redakční editorial vlivného ruského deníku Vedomosti přímo nabádá ruské představitele, aby vysvětlili, jak se věci mají. „Je Rusko ve válce s Ukrajinou, či nikoliv? V případě, že ano, tak co je toho důvodem? A pokud ne, kde a jak zemřeli vojáci pohřbívaní do čerstvých hrobů?" táže se deník Vedomosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…