Útěcha pro čekatele na důchod: Fiala se omluvil. „Není to v pořádku.“

26.05.2023 15:25

Premiér Petr Fiala (ODS) se v rozhovoru pro ČTK omluvil lidem, kteří čekají déle, než stanovuje zákon, na vyměření důchodů. Na rozhodnutí má Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) tři měsíce. Víc než 90 dnů nyní čeká na rozhodnutí 18 tisíc žádostí. Šéf ČSSZ František Boháček uvedl, že by se měl úřad do konce června dostat do zákonných lhůt.

Útěcha pro čekatele na důchod: Fiala se omluvil. „Není to v pořádku.“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

„Omlouvám se všem klientům, kteří si žádají o důchod. Víme, že čekají dlouho a je to neúměrné nebo není to v pořádku,“ řekl premiér s tím, že vláda a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se problémem zabývají. Jak dodal, krátkodobým opatřením je, aby se dostali dopředu ti, u nichž by mohlo dojít k sociálně-právnímu ohrožení. 

Fiala také hovořil o tom, že situaci zavinil neočekávaný zájem o předčasné důchody, výplaty výchovného, ale i dědictví v podobě nízké digitalizace resortu. Proběhla podle něj personální opatření – posilují se pracovníci. „Jedná se se zdravotními pojišťovnami, aby se zjednodušily některé procesy, takže některé kroky se dělají,“ konstatoval premiér. V dalších agendách ČSSZ problém není, hájil úřad.

Mezi důvody průtahů ve vyměřování penzí vyjmenoval Fiala extrémně vysoký počet podaných žádostí o předčasný důchod v závěru roku, žádosti o výchovné, komplikovanou situaci v personální oblasti, ale i rutinní chod v resortu práce a sociálních věcí před nástupem současné vlády. „Řada věcí fungovala rutinně, ale nedocházelo k té tolik potřebné digitalizaci, která by tohle všechno zvládla. Nefungovalo dobře vedení úřadu práce, tam došlo k výměně. A do toho ještě přišly některé věci, které se třeba úplně nedaly předvídat, a to je v důsledku inflace například výhodnost předčasných důchodů, což způsobilo nápor na ten systém. Nárůst žádostí byl asi o 80 000 osob, ale vzrostla i agenda s dalšími žádostmi,“ řekl.

V případě opatření, která zaváděla koaliční vláda, podle premiéra platí, že byla zaváděna v podstatě v plně digitalizované formě, jednalo se například o jednorázový příspěvek na dítě ve výši 5000 korun. „Problémy jsou s klasickými agendami – pokud jsou přetíženy, tak v této podobě systém nefunguje. U úřadů práce už ke změně došlo. A tam se ta situace významně zlepšila. Když si vezmeme jenom třeba tady v Praze, v některých částech Prahy třeba žádost u příspěvku na bydlení se vyřizovala 120 dní a dnes se vyřizuje 30 dní. Čili tam došlo k výraznému zlepšení,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Běžte do háje s omluvou,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseparabola , 26.05.2023 17:41:11
co mají dělat ti, co si na provoz domácnosti a bydlení musí díky tomuhle binci půjčovat, protože nemají statisícové úspory a stávají se i dlužníky zdravotních pojišťoven? Kdo za ně coby státní pojištěnce uhradí penále??? Že nestíháte díky velkému zájmu o předčasné důchody? Pokud si pamatujeme, byl to Jurečka, který vybízel lidi, aby o ně na podzim zažádali, neboť to bylo výhodnější než letošní důchody!!! A Jurečka nedostal vyhazov, když i díky jemu se systém prodražil, důchodový účet narostl a ještě k tomu vláda porušila zákon o valorizacích! Najednou řvete a zpřísňujete podmínky, amatéři! Už abyste šli od válu!!!

|  7 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…