Útok USA, Francie a Británie v Sýrii země Severoatlantické aliance plně podpořily

14.04.2018 21:19

Všechny členské země NATO projevily plnou podporu koordinovanému vojenskému úderu USA, Francie a Británie proti Sýrii, uskutečněnému v noci na dnešek v reakci na údajný chemický útok v povstalecké enklávě Dúmá u Damašku. ČTK uvedla, že po odpoledním jednání velvyslanců zemí NATO generální tajemník aliance Jens Stoltenberg sdělil, že operace by měla výrazně snížit možnost, aby Sýrie opět použila chemické zbraně proti civilnímu obyvatelstvu.

Útok USA, Francie a Británie v Sýrii země Severoatlantické aliance plně podpořily
Foto: White house
Popisek: Donald Trump

Akce, při které Spojené státy, Francie a Británie zaútočily na cíle nedaleko Damašku a Homsu, byla podle Stoltenberga cílená, přiměřená a zaměřená na zařízení související s chemickými zbraněmi. „Tyto tři země nás informovaly, že ji pokládají za velmi úspěšnou,“ dodal.

Americká velvyslankyně při NATO Kay Bailey Hutchinsonová se podle informací ČTK nechala slyšet, že ranní koordinované útoky ochromily program chemických zbraní syrského režimu a sloužily jako vážný odstrašující prvek proti jejich dalšímu použití. Spojené státy daly podle velvyslankyně jasně najevo, že použití chemických zbraní kdekoliv na světě je nepřijatelné a takové barbarské činy budou mít „významné důsledky“.

Spojené státy, Británie a Francie provedly společně úder, jenž byl odvetou na týden starý útok v syrském městě Dúmá, při němž zahynulo několik desítek lidí. „Válka a zbraně jsou barbarské, ale chemické zbraně jsou zvlášť barbarské. A to je důvod, proč jsou konkrétně ony zakázány,“ uzavřel generální tajemník Stoltenberg s tím, že netvrdí, že by útoky z minulé noci vše vyřešily; ve srovnání s variantou neudělat nic bylo však rozhodnutí k takovému kroku správné.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…