Utrápená Gregorová: „Vždyť on si nepřečte zahraniční noviny!" Chystá se ostuda v unii?

29.12.2021 9:29

V době, kdy byla Alena Schillerová za hnutí ANO ministryní financí, stala se terčem vtipů kvůli své velmi slabé angličtině. V posledních dnech se pod palbou ocitl nový ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), když přiznal, že ani jeho angličtina není dobrá a bude potřebovat tlumočníka, což může být problém, až bude Česko ve druhé polovině roku 2022 předsedat Evropské unii. Slovní palba na Stanjuru a další ministry Fialovy vlády kvůli jejich angličtině neustává.

Utrápená Gregorová: „Vždyť on si nepřečte zahraniční noviny!" Chystá se ostuda v unii?
Foto: Hana Brožková
Popisek: Kandidát na ministra financí Zbyněk Stanjura

Hospodářské noviny v tomto týdnu upozornily, že nejméně 5 ministrů nové vlády Petra Fialy (ODS) nezvládá vést pracovní jednání v angličtině. Nedostatečně jazykově vybavených ministrů může být i víc, někteří prý totiž na dotazy novinářů stran své angličtiny vůbec neodpověděli.

Největší problém prý bude mít nový ministr financí Zbyněk Stanjura.

„Tam je to skutečně problém, protože jednak nám ministr Stanjura jasně řekl, že bude používat tlumočníka, že se nedomluví tak dobře, aby mohl vést konverzaci a bude to on, kdo bude předsedat jednání ekonomických ministrů a řekněme si na rovinu, že nebude působit moc důstojně, když u předsednického stolku bude mít tlumočníka, který mu bude muset každou větu překládat,“ upozornil novinář Martin Ťopek.

To, že musí svou angličtinu vylepšit, přiznal i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Sociolog a publicista Stanislav Biler si jazykovou nekompetencí mnoha českých ministrů z minulosti i ze současnosti vysvětluje fakt, že se tito politici tvářili a tváří, že okolní svět vlastně neexistuje. Oni mu zkrátka a dobře nerozumí.

„Odpověď na otázku, proč se čeští politici chovají jako kdyby okolní svět neexistoval je, že pro ně neexistuje. Nemají se o něm jak dozvědět. Sledují ho maximálně coby děsivou karikaturu přes média typu MF Dnes nebo Echo24. Česky. Změna je nemožná,“ upozornil Biler na Twitteru.

Jazyková vybavenost některých ministrů Fialovy vlády není příliš silná

Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová, kritička vstupu Pirátů do vlády Petra Fialy, si také neodpustila velmi kritickou poznámku.

„Mě teda představa, že si ti ministři nejspíš nečtou pravidelně zahraniční noviny, nemohou dohledat zahraniční zdroje - nečtou studie a články ve svém oboru a vážně napsali svoje diplomky bez zahraničních zdrojů, dost trápí sama o sobě. Ale za půl roku je i předsednictví...,“ napsala Gregorová.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Jazyková vybavenost některých ministrů Fialovy vlády není příliš silná

A omluvu, že studium angličtiny nebylo dříve možné, nebrala za platnou. „Mně se nelíbí, že si nemohou přečíst ty články a studie a zprávy TEĎ, ne za komunismu a jejich mládí. Protože teď mají tu vrcholnou politickou funkci, v níž rozhodují za nás všechny, ale částečně neinformovaně,“ sdělila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…