Už dost, EU! Český miliardář promluvil. Více rozumu má prý nyní Polsko

06.10.2021 19:11

Miliardář Paukner promluvil o tom, co se děje v evropské energetice. Je prý pro Evropskou unii, ale se svým zeleným údělem je podle něj odtržena od reality. Chtělo by to údajně méně svazáctví a více rozumu a evoluce. Racionálnější než Brusel je podle jeho názoru například Polsko. Systém emisních povolenek prý vůbec nefunguje a vydělávají na něm jen spekulanti. „Přál bych si totální blackout, abychom si problém uvědomili, než bude pozdě,“ říká podnikatel naléhavě.

Už dost, EU! Český miliardář promluvil. Více rozumu má prý nyní Polsko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening Greenpeace s názvem Miluje ministr Brabec uhlí? Protest proti krokům ministra životního prostředí Richarda Brabce v souvislosti s rozšířením dolu Bílina či proti výjimkám pro největší uhelné znečišťovatele

Anketa

Vyčítáte Babišovi kauzu ,,zámek ve Francii"?

hlasovalo: 26170 lidí
Miliardář Petr Paukner v rozhovoru pro server E15 promluvil o současné Evropě. V rámci Bruselem tlačeného ústupu od uhlí se Paukner hodlá postupně přesunout k byznysu s biomasou. Podle jeho slov se jedná o reakci právě na evropský Green Deal. „Já s touto politikou úplně nesouzním, zejména co se rychlosti týče, ale byznysově jsem se tomu musel přizpůsobit,“ dodává podnikatel.

Loni Paukner odhadoval, že do roku 2025 kvůli bruselskému dekarbonizačnímu tažení ztratí přibližně čtvrtinu svého uhelného byznysu. Mezitím ceny emisních povolenek rapidně vzrostly. Jak situaci vidí dnes? Prý je dokonce o něco optimističtější. „Z jednoho důvodu – přijde den, kdy si evropští politici uvědomí, že cesta, kterou nastolili, je slepá. Já jsem pro Evropskou unii každým coulem a souhlasím i s myšlenkou energetické udržitelnosti. Ale ty plány, které předložila, a ještě je každoročně zpřísňuje, jsou odtržené od reality. Kdyby takto fungovali naši předci, tak by po vynálezu automobilů vybili všechny koně. Auta je ale vytlačila postupně. Podobně by to mělo být s moderní energetikou,“ říká obchodník.

A dodává: „Méně svazáckého odhodlání a více evoluce místo revoluce. Jinak přijdeme o konkurenceschopnost a klesne životní úroveň na takovou úroveň, kterou by si nikdo nepřál.“

Racionální směr v Evropě z hlediska energetiky podle Pauknera zastává například Polsko. „Kývlo na Green Deal, ale prosadilo si, že bude těžit do roku 2045 nebo snad 2050. A Evropská komise jim to odkývala,“ poukazuje Paukner.

Systém emisních povolenek podle něj vůbec nefunguje. „Už několik měsíců si jejich cena připisuje stále nové a nové rekordy, ale méně uhlí se nespaluje, dokonce se uvažuje o kompenzacích drahých povolenek pro uhelné teplárny. Jediní, kdo na tom tratí, jsou fabriky a domácnosti kvůli vysokým cenám elektřiny a nejvíce vydělávají spekulanti s emisními povolenkami.“

Evropská unie se podle Pauknera celosvětově podílí na emisích pouze z osmi procent. „Indie a Čína spalují uhlí vesele dál a měnit to nehodlají. Pod takovou ekonomickou sebevraždu se zkrátka nemohu podepsat,“ říká podnikatel s tím, že cestu vidí v postupné evoluci v energetice.

„Žádný skok z dvacátého patra a spoléhání se na to, že dole někdo drží hasičskou plachtu. Přál bych si, aby Evropu zasáhl totální blackout, abychom si to uvědomili ještě před tím, než bude pozdě. Celkově bych určitě každoročně nezpřísňoval klimatické cíle. Upravil bych také systém emisních povolenek, aby s nimi mohli obchodovat jen ti, kterých se vypouštění emisí týká, a nikoliv spekulanti, kteří tu cenu tak vyšroubovali,“ popisuje svůj recept pro rozumnou energetickou koncepci Paukner.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…