Už dost. Se Sobotkovou vládou je to opravdu nahnuté, uvádí zdroj

13.06.2016 6:52

Nad situací ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše se v nejnovějším vydání časopisu Týden zamyslel redaktor Petr Kolář. Podle něj rozehrál Babiš politickou hru, v níž zřejmě nemůže prohrát.

Už dost. Se Sobotkovou vládou je to opravdu nahnuté, uvádí zdroj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Možnosti, jak celá partie dopadne, jsou podle Koláře tři. Buď Babiš ve vládní koalici vydrží, ale zesměšní tak své protivníky v sociální demokracii. Nebo nažene sociální demokraty do vlády s pravicovou opozicí, následně je v předvolební kampani „utluče“ a bude premiérem. Nebo se prý stane předsedou vlády hned.

Celý spor se rozhořel poté, co policejní prezident Tomáš Tuhý představil plán na reorganizaci Policie ČR a na sloučení dvou elitních útvarů v jeden. Následně rezignoval šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta a koaliční válka nenachází konce. 

Není tajemstvím, že Šlachta nebyl příliš oblíbený u ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), zato měl oporu právě v Babišovi. A i z toho důvodu se možná Lidové noviny, které patří do Babišova portfolia, snažily neustále upozorňovat na to, že slučování obou útvarů je škodlivé.

A Babiš si začal klást podmínky. „Pokud chce sociální demokracie vládu udržet, musí slučování útvarů okamžitě stopnout a nechat vše v původním stavu. Přičemž by Šlachta a jeho lidé s největší pravděpodobností rezignaci stáhli. Jestliže se tak nestane, bude ANO výměnou za setrvání v kabinetu Bohuslava Sobotky požadovat odchod ministra vnitra Chovance. Buď si ho socialisté vymění sólo, anebo v rámci nějaké větší rošády, která by se dotkla vícera ministrů. A pokud socialisté odmítnou, Babiš se svým hnutím vládní koalici opustí,“ napsal Kolář.

Podle jednoho z Babišových spolupracovníků je situace tentokrát opravdu vážná a vyhrocená. „Už několik dní víme, že to vážné je. Ale ustupovat nemůžeme. Banda plukovníků a státních zástupců tady nebude nikoho vydírat. A Babiš? Za měsíc bychom udělali něco jiného a stejně by to dospělo do podobné situace. Třeba je to takto lepší než žít s takovým člověkem ve vládě,“ poznamenal pro změnu jeden z lidí z okruhu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…