Už i Švýcaři se omlouvají za kolonialismus. Přitom nikdy žádné kolonie neměli

28.12.2020 7:39

Švýcarsko je známo jako země bank, železnic, sýrů a hodinek. O výstavbu železnic a vybudování snad nejslavnější banky Credit Suisse se v 19. století zasadil Alfred Escher, jenž bývá označován za zakladatele moderního Švýcarska. Server britského listu The Guardian však upozorňuje, že Švýcaři pod vlivem hnutí Black Lives Matter, začali zkoumat vztah svého velikána právě k černošské populaci a kladou si otázku, zda si Escher zaslouží setrvat v pozici otce zakladatele moderního Švýcarska.

Už i Švýcaři se omlouvají za kolonialismus. Přitom nikdy žádné kolonie neměli
Foto: pixabay.com
Popisek: Švýcarská vlajka

Alfred Escher žil mezi lety 1819 a 1882 a už za jeho života se mu říkalo „král Alfred“. Na švýcarskou společnost měl tehdy velký vliv a zasloužil se o to, že má jeho země dodnes pověst země bank a železnic. Před nádražím v Currychu stojí jeho velká bronzová socha.

Jenže pod vlivem amerického hnutí Black Lives Matter neboli na životech černochů záleží si i Švýcaři začali klást otázku, zda si Eschrer zaslouží místo mezi švýcarskými velikány. Aktivisté propagující myšlenky BLM upozorňují, že Escher za svého života vlastnil plantáže na Kubě, na kterých pracovali černošští otroci. Na nákupu otroků se prý i sám podílel.

Švýcarsko či městské státy, které se teprve měly stát Švýcarskem, se podílely na stavbě lodí, které z Afriky převezli statisíce otroků. Podle aktivistů z hnutí BLM tak na Švýcarech ulpěla část koloniálních vin, i když sami Švýcaři nikdy žádné kolonie neměli. Vlastnili však podíly v plavebních společnostech převážejících otroky a někteří švýcarští občané pracovali jako strážci otroků.

„Kolonialismus bez vlastnictví kolonií je naší společnou minulostí. Nesmíme před tím zavírat oči,“ poznamenala k tomu starostka Curychu Corine Mauch.

V Curychu se proto vede debata i o tom, zda by nebylo správné sochu Alfreda Eschera odstranit.

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…