Už je jasno: Babiš má potvrzeného lídra do eurovoleb

10.02.2014 15:18

Vedení ANO schválilo bývalého eurokomisaře Pavla Teličku jako lídra tohoto vládního hnutí pro volby do Evropského parlamentu. Kompletní kandidátku chce mít sestavenou do konce února. ČTK to dnes oznámil mluvčí hnutí Jaromír Hasoň.

Už je jasno: Babiš má potvrzeného lídra do eurovoleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Stropnický s Pavlem Teličkou

Hlavním tématem volebního programu ANO bude podle Teličky zásadní změna přístupu Česka k záležitostem EU. „Pozitivní změna v domácí politice bude následována také změnou naší pozice v Evropě. Česká republika v ní musí mít především vliv," uvedl v tiskové zprávě Telička. Jeho nominace do čela kandidátky nebyla překvapivá. Bývalý eurokomisař se zapojil už do kampaně ANO pro loňské předčasné sněmovní volby.

Ostatní sněmovní strany své lídry ještě neurčily

Mezi Teličkovy soupeře budou ve volbách patřit sociolog Jan Keller za ČSSD, někdejší ministr Pavel Svoboda za KDU-ČSL, bývalý premiér a nyní předseda národních socialistů Jiří Paroubek nebo advokátka Klára Samková, kterou si do čela své kandidátky postavilo hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury.

Ostatní sněmovní strany své lídry ještě neurčily. V ODS se mluví o místopředsedovi strany Janu Zahradilovi, u komunistů získává nominace europoslanec Jaromír Kohlíček. TOP 09 svého lídra rovněž ještě neurčila. Spřízněné hnutí Starostové a nezávislí doporučilo senátora a novináře Jaromíra Štětinu, strana ale uvažuje podle médií o bývalém viceguvernérovi ČNB Luďku Niedermayerovi nebo exministru spravedlnosti Jiřím Pospíšilovi, který byl ještě nedávno místopředsedou ODS.

Telička má z těchto adeptů největší zkušenosti s působením v unijních sídlech. Pracoval ve Stálé misi České republiky při EU, byl státním tajemníkem pro evropské záležitosti a vedl tým vyjednávající přistoupení Česka do EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…