Už je to tady. Probíhá pokus o popravu primátora Svobody a jeho lidí

23.05.2013 10:05

Náměstek primátora za TOP 09 Tomáš Hudeček navrhl na dnešním jednání zastupitelstva odvolání celé rady včetně primátora Bohuslava Svobody (ODS). Radní by měli být odvoláváni postupně. Dosud opoziční ČSSD navrhla odvolání primátora, náměstka primátora a radního pro dopravu Josefa Noska (ODS) a radní Aleksandry Udženije (ODS). Komunisté chtějí odvolat celou radu.

Už je to tady. Probíhá pokus o popravu primátora Svobody a jeho lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprimátor Prahy Bohuslav Svoboda

Návrhy musí nejdříve zastupitelé odsouhlasit a zařadit do programu jednání. Náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09) svůj návrh při jednání zastupitelů nezdůvodnil. Důvodem odvolání tří radních jsou pro ČSSD problémy v resortech dopravy, financí a majetku, řekl předseda zastupitelského klubu ČSSD Miroslav Poche. Na návrhu se shodl klub jednomyslně, dodal.

"V oblastech, které má ve své kompetenci, primátor Svoboda naprosto selhává. Finanční situace města je neudržitelná, městská policie se nevzpamatovala z více než ročního bezvládí, v dopravním podniku je v důsledku personální politiky primátora naprostý chaos," vyjmenoval.

Komunisté navrhli odvolání celé rady

K socialistům se přidali i komunisté, kteří ústy zastupitelky Marty Semelové navrhli odvolání celé rady. Jedním z důvodů, které Semelová uvedla, je například finanční situace v dopravním podniku.

TOP 09 v pondělí vypověděla koaliční smlouvu s ODS. Zdůvodnila to neshodami v radě a údajnou neschopností ODS spravovat důležité oblasti, především dopravu, finance a majetek. S tím ODS nesouhlasí a krok TOP 09 označila za "zcela bezprecedentní".

Ve třiašedesátičlenném zastupitelstvu má TOP 09 26 členů, druhá ODS 20 zástupců, ČSSD má 14 hlasů a komunisté tři. ODS po volbách v roce 2010 obešla vítěznou TOP 09 a uzavřela koalici s ČSSD. Koaliční uskupení se ale zhruba rok po volbách rozpadlo a ODS začala spolupracovat s TOP 09.

V deset hodin bylo schváleno, že hlasování o odvolání rady a primátora proběhne tajně - prostřednictvím hlasovacích lístků, a zároveň bylo hlasování zahájeno. Hlasovat se bude do půl jedenácté, a poté budou vyhlášeny výsledky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…