Už je to tu zase? Ekonomka Šichtařová připomíná, čím se hrozilo před minulým vítězstvím Trumpa

27.08.2020 17:54

Ekonomka Markéta Šichtařová zhodnotila, jak by se mohla podzimní volba amerického prezidenta odrazit na trzích. Zřejmě se opět máme dočkat opakování historie. „Říkalo se, že když náhodou Trump vyhraje, tak se akciové trhy propadnou – no, nakonec to nebyla pravda. Konal se přesný opak. Trump zvítězil a akciové trhy rostly,“ vzpomenula. Na podzim pak podle ní k výkyvům jako na jaře nedojde, ať vyhraje Donald Trump, či Joe Biden.

Už je to tu zase? Ekonomka Šichtařová připomíná, čím se hrozilo před minulým vítězstvím Trumpa
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

Anketa

Je špatně, když se lidé smějí zranění prezidenta Zemana?

95%
5%
hlasovalo: 13771 lidí
Ekonomka uplynulé léto zhodnotila s tím, že to tentokrát nebylo tak „typicky letně klidné“. „Tohle léto bylo atypické – neustále se řešila vakcína, případně druhá vlna nákazy, případná další karanténa, případné záchrany pro ekonomiku.“

Přesto však bylo podle ní na trzích vidět, že je klid mnohem větší než obvykle. „Tak není divu, že už se teď znovu začínají vařit témata, která jsou na první pohled ještě poměrně daleko,“ poznamenává, a přechází tím k americkým prezidentským volbám. Ty se uskuteční v úterý 3. listopadu 2020.

Šichtařová komentovala průzkum CNBC o tom, jak americké volby nové hlavy státu zahýbou finančními trhy. „Jistě si vzpomenete, že při minulé prezidentské volbě nebyl (Donald) Trump favorizován. Říkalo se, že když náhodou Trump vyhraje, tak se akciové trhy propadnou – no, nakonec to nebyla pravda. Konal se přesný opak. Trump zvítězil a akciové trhy rostly,“ vzpomenula s tím, že se zdá, že dojde k opakování.

„Většina analytiků se opět domnívá, že Trump prohraje, že bude vítězem Joe Biden,“ vyjevila výsledky šetření s upozorněním, že jsou politicky konzervativní názory většinou podhodnocovány. Konzervativní respondenti se podle jejího mínění zřejmě bojí ostrakizace.

Analytici se však již tentokrát měli alespoň částečně poučit a neočekávají v případě vítězství Trumpa už natolik prudký propad akcií jako minule.

Panuje však silná rozpolcenost: „Zhruba polovina ekonomů očekává, že pokud by Trump vyhrál, mělo by to akciím pomoct, zhruba polovina pak očekává opak.“

Šichtařová shrnuje, že pokud jsou takovéto rozporuplné názory, pak to vede k nepříliš prudké reakci finančních trhů, jelikož panuje připravenost na dění obou názorových stran. Proto by právě letošní podzim i přes americké prezidentské volby neměl patřit k měsícům s výkyvy prudkými jako letos na jaře.  

Bidenovo vítězství nad Donaldem Trumpem předpokládalo v průzkumu 14 z 20 analytiků oslovených stanicí CNBC. Polovina z této dvacítky čeká, že index S&P 500 během prvního měsíce od volebního dne klesne.

Na otázku, jaká by mohla být reakce na Trumpovo vítězství, 11 respondentů uvedlo, že index S&P 500 by mohl zpevnit o 5 %.

Negativní tržní reakci pak dotázaní očekávají kvůli navrhovaným daňovým opatřením Joea Bidena. „Pokud Biden vyhraje a demokraté získají senát, nabere konkrétní obrysy daňová agenda a první velký pohyb roku 2021 bude směrem dolů,“ uvedl jeden z respondentů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…