Už je tu šibenice. Dusno kolem ČT, Xavera a Lipovské narůstá. Bude mít dohru

07.07.2020 12:13

Lipovská, Matocha, Xaver. To jsou jména, která dle jeho četných vyjádření leží v žaludku radnímu ČT Zdeňku Šarapatkovi. Ale nyní jim klade za vinu něco nového. Totiž že tím, že navrhli řediteli Dvořákovi nulovou odměnu způsobili, že o Dvořákovi vyšel článek s názvem „Zaslouží Dvořák z ČT místo odměny spíše šibenici?“ A z nějakého důvodu zmínil radní i Marii Benešovou.

Už je tu šibenice. Dusno kolem ČT, Xavera a Lipovské narůstá. Bude mít dohru
Foto: Facebook.com
Popisek: Zdeněk Šarapatka s generálním ředitelem ČT Petrem Dvořákem

Jak už média informovala, na Radě ČT se v nedávné době řešila i případná odměna ke standardnímu platu ředitele ČT, Petra Dvořáka. Radní Lipovská navrhovala odměnu nulovou, proti čemuž velice silně vystupoval další člen rady, Zdeněk Šarapatka.

Anketa

Chcete, aby prof. Roman Prymula získal politickou funkci?

11%
89%
hlasovalo: 5410 lidí

Jaké peripetie byly se zjišťováním manažerské smlouvy Petra Dvořáka pak popsal v článku na webu Česká pozice další radní,  Pavel  Matocha. „Když jsme jako noví radní požádali o kopii manažerské smlouvy Dvořáka coby nutný podklad k projednání bodu jeho bonusu, protože z ní vychází, ze sekretariátu Rady ČT nejprve přišla odpověď, že scan smlouvy nemohou poslat, protože je pouze k nahlédnutí. A když se kolegyně Lipovská jako první šla na smlouvu podívat, s odkazem na Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) ji odmítli ukázat,“ řekl.

Proč hlasoval pro nulovou odměnu generálního ředitele pak také vysvětlil další z nových radních, Luboš Xaver Veselý. „Vedlo mě k tomu především hospodaření České televize, které je sice na jednu stranu (neboli účetně) vyrovnané, na druhou stranu však jen díky tomu, že se projídají peníze z fondu ČT ušetřené za minulého vedení. Velmi intenzivně jsem studoval podklady a je to bohužel tak, že ČT sice ještě nějakou dobu s tímto chováním vydrží, ale na úkor příštího vedení. A budoucí generální ředitel pak převezme rezervní fond veřejnoprávní televize téměř prázdný,“ uvedl radní a jako další důvod dodal, že nyní nastává čas ekonomické krize a odměny teď rozhodně nejsou pravidlem v soukromém sektoru. Nicméně, pro nulové odměny se dost hlasů nenašlo, Dvořák nakonec dle Xavera obdrží 1,6 milionu.

A nyní radní Šarapatka našel nový způsob, jak návrh na nulovou odměnu „omlátit“ Xaverovi, Lipovské a Matochovi o hlavu. A také ministryni Marii Benešové. Chytil se článku Vlasteneckých novin. Tento web opsal dva odstavce vyjádření Luboše Xavera Veselého, jako zdroj ocitoval Sputnik a vypustil je do mediálního světa s titulkem: „Zaslouží Dvořák z ČT místo odměny spíše šibenici?“

„Dnes jsem se obrátil na právníky České televize s požadavkem, aby neprodleně podali trestní oznámení na odpovědné z tohohle odporného plátku,“ sdělil Šarapatka a citoval nedávný výrok vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové, která nabádala své kolegy státní zástupce, aby „jakémukoliv podněcování nebo vyvolávání strachu, nenávisti, z jakýchkoliv důvodů, přikládali v této době mimořádný význam“.

Šarapatka tvrdí: „Tohle vypovídá o dopadu ‚práce‘ radních ČT Matochy, Veselého a Lipovské a spol. víc než cokoliv jiného.“ A dodává: „Tomuhle hnusu roste sebevědomí úměrně útokům části politiků a jejich sluhů v Radě ČT na nezávislou veřejnoprávní televizi.“

Podle radního musí „šibenice“ nadzvednout ze židle každého státního zástupce. „Tohle už Mařenka nezařídí,“ odkazuje Šarapatka zřejmě na ministryni spravedlnosti Marii Benešovou. Doplňme, že za článkem ve Vlasteneckých novinách stojí „Ferdinand Pištora“, a pokud se chce čtenář na těchto stránkách o autorovi dovědět více, zobrazí se mu hláška „stránka neexistuje“ a ve vyjádření Luboše Xavera Veselého, z něhož autor cituje, není o šibenici ani slovo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…