Už jsme tu komedii udělali dost velkou. ČSSD chce zkrotit emoce a dál pracovat

23.08.2019 10:12

Bouře uvnitř sociální demokracie je zažehnaná nominací Lubomíra Zaorálka, kterého prezident Miloš Zeman jmenuje ministrem kultury v úterý. Emoce odpůrců vlády, kteří se začali pomalu, ale jistě hlásit o své slovo, jsou zkroceny, informuje deník Právo. Ten vyzpovídal některé sociální demokraty, podle nichž si dnes na jednání předsednictva i poslaneckého klubu nespokojenci řeknou své, ale sílu na odchod z Babišova kabinetu zřejmě nenajdou.

Už jsme tu komedii udělali dost velkou. ČSSD chce zkrotit emoce a dál pracovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

„Nevím, jestli se vyvolá hlasování o odchodu vlády, je to dost možné,“ říká místopředseda Senátu Milan Štěch, jenž se sám řadí mezi největší odpůrce Babišova kabinetu. Přiklání se spíše k tomu, že budou převažovat hlasy pro setrvání ve vládě.

V úterý se pro odchod z kabinetu vyslovil i vysočinský předseda ČSSD Petr Krčál. Když ale přišla nominace Zaorálka místo Michala Šmardy, názor změnil. Oba politici mají v Zaorálkovy schopnosti silnou důvěru. Krčál proto nenavrhne dnes předsednictvu hlasování o podání demise sociálně demokratických ministrů.

Koho Zaorálek pro podporu vlády svou nominací nepřesvědčil, je poslanec Václav Otava z odbojné plzeňské organizace. „Pokud bude návrh pro vystoupení z vlády, tak ho podpořím,“ řekl rozhodně poslanec. Zárověň však podotkl, že si nemyslí, že stejný postoj zaujme ve straně většina.

Beze sporu se proti vládě uvnitř ČSSD nejhlasitěji ozývá ústecká ČSSD. Předpokládá se, že právě ona na jednání zvedne otázku odchodu. Její předseda Miroslav Andrt trvá na tom, že ČSSD měla z vlády odejít, nominace Zaorálka pro něj není žádnou útěchou. „I kdyby zůstala ve vládě, tak měla vybrat někoho mimo Sněmovnu,“ míní.

Starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrkva ale Zaorálka považuje za profíka. „Už jste komedii udělali dost velkou, už to nikoho ani nezajímá,“ řekl k možnosti odchodu z vlády.

Pondělního zasedání kabibnetu se Zaorálek ještě nezúčastní. Sejde se v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem, který jej ministrem jmenuje druhý den, v úterý. Premiér Andrej Babiš poslal návrh na jeho jmenování na Hrad ve čtvrtek. „Výroky z minulosti jsme spolu neřešili. Bavili jsme se o fungování Ministerstva kultury,“ upřesnil ministerský předseda, který tuto nominaci ČSSD podle svých slov respektuje. Za dobrou ji považuje i Zaorálkův předchůdce bývalý šéf kultury Antonín Staněk (ČSSD). Věří, že Zaorálek nebude podporovat v kultuře ty, kteří si z ní udělali výhodný byznys.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…