Už nejen farmáři. Proti Berlínu se obracejí další a další

18.01.2024 7:34

Vláda po mně chce tohle, EU tamto. Stojí to stovky eur a je to na nic! Už s tím něco dělejte! Takto se prý rozčiluje stále více Němců včetně průmyslníků. Protesty farmářů byly podle všeho jen pověstnou špičkou ledovce. O slovo se přihlásil např. i naštvaný sládek. „Musíme dokonce platit pivní daň – 6 až 7 eur za hektolitr – jakmile pivo opustí farmu a vůbec se neprodá. Absurdní: Pivo smíme ničit jen pod dohledem celníka!“

Už nejen farmáři. Proti Berlínu se obracejí další a další
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Za městečkem už je hranice s Německem

Německo si prošlo týdnem farmářských protestů. Nejčtenější německý list Bild však upozornil, že u farmářů to neskončilo, a tak, jak se v posledních pár dnech ozývali farmáři, se ozývají i průmyslníci a podnikatelé. Jen trochu jinak. Průmyslníci žádají, aby vláda zrušila nesmyslné předpisy. „Stále více průmyslových odvětví zuří proti legislativnímu šílenství,“ napsal k tomu Bild s tím, že ve stále více oborech narůstá frustrace a hněv z přemíry byrokracie, kterou chystá vláda.

„EU po mně požaduje, abych měl satelitní systém pro sledování kvótového rybolovu. Ale krabi nemají vůbec žádné kvóty. Pořízení systému mě stálo 4000 eur a satelitní SIM karta mě stála dalších 800 eur ročně,“ rozzlobil se Mike Adam (51), profesionální lovec krabů od roku 1989 s vlastní řezačkou Doggerbank v Büsumu (Šlesvicko-Holštýnsko).

Bild zpovídal také pekaře.

„Každý rok musím vyplnit asi 25 statistik. Státní statistický úřad chce například vědět, jaké trvanlivé pečivo (včetně křehkého) vyrábím a v jakém množství. To stojí čas a nervy. Jedna statistika mi zabere 30 minut. Kromě toho nařízení EU o obalech stanoví, že se musím registrovat a platit daň za své papírové tašky. Pokud své štoly a velikonoční mazanec nezabalím přímo v prodejně, ale ve výrobě a poté je doručím na prodejnu, musím obal znovu zaregistrovat a zaplatit za něj daň,“ doplnil k tématu pekařský mistr Heinrich Traublinger (58).

Jako třetí dostal prostor sládek Stefan Fritsche (56), generální ředitel klášterního pivovaru Neuzelle (Brandenburg).

„Musíme dokonce platit pivní daň – 6 až 7 eur za hektolitr – jakmile pivo opustí pivovar a vůbec se neprodá. Absurdní: Pivo smíme ničit jen pod dohledem celníka! Za druhé: Předpisy pro označování: Je specifikována i velikost písma pro štítky. Bez právníků nic nefunguje! Pro malé pivovary fatální. A úřad pro bezpečnost potravin nám chtěl zakázat používání názvu černé pivo, protože náš recept obsahoval špetku cukru. Údajně porušení zákona o čistotě podle tzv. provizorního zákona o pivu. Proti tomu jsme 13 let žalovali u Federálního správního soudu – a úspěšně.“

Ale to stále není všechno. O slovo se totiž hlásí i úředníci v samotném Berlíně a vzkazují zemské vládě, že chtějí vyšší platy. Svaz státních zaměstnanců volá po sjednocení platů státních zaměstnanců v Berlíně se základní federální úrovní. O nespokojenosti berlínských úředníků informoval server listu Berliner Morgen Post.

„Zemská vláda se v koaliční smlouvě dohodla, že platy ve veřejném sektoru budou zvýšeny na spolkovou úroveň. Vzhledem k obtížné finanční situaci však zatím není jasné, kdy se tak stane,“ uvedl server.

Mezitím koalice sociálních demokratů, liberálů z FDP a Zelených zvažuje, jak dostat více nezaměstnaných do pracovního procesu. V Německu od 1. ledna 2023 platí zákon o vyplácení tzv. občanské dávky. Jde o dávku, o kterou mohou žádat občané, kteří přišli o práci, zkrachovali nebo nemohou pracovat např. v důsledku dlouhodobé nemoci. Od 1. ledna 2024 tento příspěvek činí 563 euro měsíčně, což je v přepočtu asi 13 900 korun.

Ministr práce z řad sociální demokracie Hubertus Heil teď přišel s myšlenkou, že pokud nezaměstnaný příjemce dávek odmítne přijmout zaměstnání, které mu nabídne např. úřad, tato dávka se mu bude dva měsíce krátit. Dnes opoziční CDU/CSU dokonce navrhuje, aby se tato dávka krátila nejen dva měsíce, ale po neomezeně dlouhou dobu, pokud budou nezaměstnaní odmítat další a další pracovní nabídky.

Ekonom Enzo Weber ve vyjádření pro server deníku Tagesspiegel poznamenal, že cesta sankcí je správnou cestou.

„Výzkumy ukazují, že sankce zvyšují pravděpodobnost, že někdo práci přijme. A to nejen u těch, kteří jsou skutečně sankcionováni, ale i u ostatních. To je také věrohodné a účelem sankcí: To, že existují, má zajistit, aby vůbec nemusely být ukládány,“ uvedl Weber.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…