Už se to šíří. Drtivá výhra Wilderse došla až k nám

23.11.2023 7:34

Předseda nizozemské pravicové Strany pro svobodu (PVV) Geert Wilders nemůže uvěřit tomu, co vidí, exitpoll agentury Ipsos ukázal, že Wilders může jasně vyhrát volby se ziskem 35 mandátů, což je takřka dvojnásobek křesel oproti výsledku PVV ve volbách 2021. Wilders neskrýval dojetí. Lídři všech ostatních stran byli podle nizozemských médií vítězstvím Geerta Wilderse velmi zaskočeni. Výhra Wilderse došla i k nám: Gratuloval Tomio Okamura. Stejně jako Orbán a Le Penová.

Už se to šíří. Drtivá výhra Wilderse došla až k nám
Foto: Screen FB Geerta Wilderse
Popisek: Geert Wilders

Anketa

Podporujete stávku ČMKOS?

hlasovalo: 21866 lidí

V Nizozemsku proběhly parlamentní volby a podle prvotních odhadů volby vyhrála pravicová Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse, která se tvrdě staví proti migraci, kritizuje EU a vystupuje radikálně i v dalších otázkách.

Strana podle prvotních odhadů získá 35 mandátů, což by byl významný úspěch, neboť je to o 18 víc, než v roce 2021. Strana, která vznikla v roce 2006, získala ve volbách 2006 devět mandátů, v roce 2010 získala 24 mandátů, v roce 2012 získal Wilders s kolegy 15 mandátů, v roce 2017 šlo o 20 mandátů a v roce 2021 již zmíněných 17 mandátů. Zisk 35 mandátů tak pro Wilderse a jeho kolegy je vpravdě historickým úspěchem.

Odhady se ziskem 35 křesel pro Wildersovu stranu uveřejnily televize NOS a RTL, pro které exitpolly zpracovala agentur IPSOS.

Podle tohoto průzkumu je na druhém místě koalice Strany práce a Zelených s 25 mandáty, v jejímž čele stojí Franz Timmermans a nizozemští lidovci jsou až třetí se 23 mandáty. Přitom až donedávna šlo o stranu vládní. Od roku 2010 stál v čele lidovecké vlády Mark Rutte. Jeho vláda však letos padla a Rutte již v létě oznámil, že se po mnoha letech stáhne z politiky. Lidovce do voleb vedla Dilan Yeşilgözová-Zegeriusová. Na čtvrtém místě skončila nedávno vzniklá Nová společenská smlouva (NSC) s 20 mandáty.

Dolní komora nizozemského parlamentu čítá 150 křesel.

Na videu zveřejněném na sociální síti X je znát, že Geert Wilders takřka nemůže uvěřit tomu, že zvítězil. A neskrýval dojetí.

 

 

„Volič promluvil a má toho dost,“ řekl k exitpollu Wilders. Na jeho slova upozornil nizozemský list NRC Handelsblad. Slíbil, že se postaví azylové tsunami a přislíbil, že ponechá více peněz v peněženkách Nizozemců.

Politický reportér Xander van der Wulp ve volebním studiu televize NOS neskrýval překvapení.

„Můžeme to nazvat historickým večerem. Nikdo z nás tady u stolu nezažil, že by volby nevyhrála ani jedna z tradičních stran. Mezi voliči se toho v posledních dnech samozřejmě událo hodně. Bylo mnoho nerozhodnutých voličů, byli tu strategičtí voliči. Výzkum také ukazuje, že PVV se poprvé stala atraktivní pro nerozhodnuté voliče. A ten potenciál opravdu využili,“ poznamenal reportér.

Také koalice Strany práce a Zelených získala na svou stranu část nerozhodnutých voličů.

„Je vidět, že jsou všichni šokováni vítězstvím PVV,“ poznamenal Xander van der Wulp.

Server nizozemského listu NRC Handelsblad k volební noci napsal, že ze stran mimo PVV je cítit velké zklamání, velké překvapení nad tím, že volby dopadly právě takto, ale také bojovnost a pocit, že teď strany čeká další povolební klání.

Wilders však i těmto stranám poslal vzkaz a zdůraznil, že volební kampaň je minulostí. „Teď musíme hledat podobnosti. PVV chce vládnout a vy nás nemůžete vůbec ignorovat,“ řekl šéf strany. „Každý musí přeskočit svůj stín včetně nás.“ Wilders také zdůraznil, že chce „zůstat v rámci zákona a ústavy“.

Anketa

Líbily se vám letošní oslavy 17. listopadu?

3%
86%
hlasovalo: 15476 lidí

„Podle výzkumníků Ipsos Wilders v posledním týdnu před volbami stoupl, protože ho voliči chtěli odměnit za jeho, podle nich, mírnější tón. Dalším faktorem je, že migrace je hlavním tématem, a to hraje do karet Wildersovi. Přilákal tak strategického voliče, ale i protestního voliče,“ napsal k volebnímu večeru server.

List NRC Handelsblad však také upozornil, že Wildersovi bude možná scházet koaliční potenciál k sestavení vlády, lidovci i levicová koalice dávají najevo, že s Wildersem jako s premiérem odmítají zasednout v jednom kabinetu. Nová strana Nová společenská smlouva (NSC) v čele Pieterem Omtzigtem dává najevo, že je odhodlána podílet se na příští nizozemské vládě.

 „Převezmeme svou odpovědnost. S tímto volebním výsledkem to není jednoduché. Uvidíme, jak to uděláme zítra. Ale Nizozemsko bude a musí být řízeno. A my jsme k tomu k dispozici,“ prohlásil Omtzigt.

Po šesté hodině ranní už bylo sečteno přes 98 procent všech hlasů a ukázalo se, že Wilders se svou PVV nebude mít 35 křesel, nýbrž 37 křesel a nizozemští lidovci skončí na třetím místě se ziskem 24 křesel. Levicová koalice Franze Timmermanse získá 25 křesel a nová NSC 20 křesel.

Ze zahraničí už se Wildersovi dostalo prvních gratulací.

„Francouzská politička Marine Le Penová také poblahopřála Wildersovi prostřednictvím komunikační služby X, dříve Twitteru, k jeho ‚velkolepému výkonu‘ ve volbách. Předběžné výsledky podle ní ukazují, že lidé si stále více cení ‚obrany své národní identity‘,“ napsal server nizozemského listu de Volkskrant.

Na sociální síti X pogratuloval Wildersovi k vítězství také předseda českého hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura.

„Moc gratuluji! V dnešních nizozemských parlamentních volbách podle zpřesněných odhadů s náskokem vyhrál můj dlouholetý kamarád Geert Wilders a jeho vlastenecká Strana pro svobodu (PVV). PVV by získala 35 mandátů, což je o 18 více než v roce 2021. Hlavními tématy předčasných voleb byla kritika migrace a problematický Green Deal EU. Držím palce mému příteli, kolegovi SPD z naší evropské vlastenecké frakce a nejznámějšímu bojovníkovi proti islamizaci Evropy Geertovi Wildersovi, který prosazuje mimo jiné zastavení udělování azylu nelegálním imigrantům, zákaz islámských škol, koránu a mešit v Holandsku a vystoupení z EU. Hnutí SPD není osamocené, ale máme největší evropské partnery v čele s Marine Le Penovou, Matteem Salvinim a Geertem Wildersem, kteří společně s námi v naší evropské frakci prosazují náš politický program! Podpořte nás ve volbách do Evropského parlamentu v příštím roce!“ napsal na sociální síti X Okamura již ve středu pozdě večer.

Volby v Nizozemí

Ve stejném duchu se vyjádřil také maďarský premiér Viktor Orbán.

„Vítr změn je tady! Gratulujeme Geertu Wildersovi a PVV k vítězství v nizozemských volbách!“

volby v Nizozemí

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jsem optimista a říkám si:, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŽivotní zkouška , 23.11.2023 16:05:17
Když Leynová dokázala zlikvidovat Budeswehr, tak to s EU musí, sakra dokázat taky!

|  14 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…