Už se to valí: Miloš I. Mstivý. Žumpa, která nemá dno. Normalizační praktiky 2016

21.10.2016 21:30

Pan Jiří Brady, strýc současného lidoveckého ministra kultury Daniela Hermana, měl zřejmě dostat státní vyznamenání. Teď se však zdá, že státní vyznamenání nedostane. Přežil sice holocaust, ale ocenění se mu údajně nedostane, jelikož si Herman dovolil sejít se s tibetským vůdcem dalajlámou. Ačkoli není zcela jasné, zda se vše odehrálo tak, jak je naznačeno, kauza žije na sociálních sítích vlastním životem. Létají hromy a blesky.

Už se to valí: Miloš I. Mstivý. Žumpa, která nemá dno. Normalizační praktiky 2016
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

„Strýc ministra Hermana, přeživší Osvětim, nakonec nedostane vyznamenání od státu. Bylo o tom rozhodnuto poté, co se ministr setkal s Dalajlámou. Každý další den mě utvrzuje v tom, že někteří lidé prostě a jednoduše nemají dno. Jejich ubohost je bezmezná,“ rozčílil se na sociálních sítích někdejší šéfredaktor herního magazínu Score Jan Vrobel.  Člen Pirátské strany Pavel Moravec to vidí velmi podobně. „Zeman s Ovčáčkem by měli dostat Nobelovu cenu za fyziku. Vynalezli žumpu která nemá dno,“ vyjadřuje svůj názor.

Europoslanec zvolený za TOP 09 Jiří Pospíšil si ještě přisadil. Kdybychom psali pohádku o tom, co se dnes děje v české politice, náš prezident by se prý mohl jmenovat Miloš I. Mstivý.  Pokud se Zeman skutečně zachoval tak, jak se to teď zdá, tak je to podle Pospíšila opravdu velmi smutné.

Filozof Daniel Kroupa k tomu dodává, že prezident republiky by měl být schopen projevit určitou milost, nikoli mstivost. Obdobně to vidí i předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík. „Neudělit vyznamenání strýci ministra Hermana je moc okaté. Stojí to Miloši Zemanovi za přízeň Číny? Toto není hodno prezidentského úřadu!“ míní místopředseda Poslanecké sněmovny.

Publicista Ján Simkanič vzpomněl na praktiky komunistů před rokem 1989. Kupříkladu nebylo úplně neobvyklé, že agenti StB nutili české občany ke spolupráci pod pohrůžkou, že děti jinak nebudou moct nastoupit na školu. „Normalizační praktiky 2016“, shrnuje svůj pohled na současnou situaci. Na komunistické časy zavzpomínal i lidovecký europoslanec Pavel Svoboda, když napsal „Co ses v mládí v Prognostickém ústavu naučil, ve stáří na Hradě jako když najdeš – trest rodiny za ideově nespolehlivé členy,“ kroutí nespokojeně hlavou politik.

Občanský aktivista Michal Bulis zašel ještě dál, když napsal: „Na nějakýho komouše, estébáka nebo jiného hajzla by se nedostalo že Emane,“ naznačil prezidentovi. Ve stejném duchu se vyjádřil také Tomasz Peszynski z tzv. pražského majdanu: „Pán totiž nemá dobrý kádrový posudek... jeho synovec se setkává s Dalajlámou, takže to, že byl v Osvětimi zas není tak důležité... Aspoň zbude medaile pro nějakého hlavouna z dob bolševismu...“ vypálil směrem k Hradu.

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky to ukazuje, že „trapnost nezná mezí“. Později potvrdil, že o nátlaku spojeném s cestou dalajlámy do Česka informoval Herman své lidovecké kolegy již před čtrnácti dny. „Mohu potvrdit @DanielDherman, již před 14 dny na předsed. KDU-ČSL informoval o nátlaku, že pokud se setká s Dalajlamou jeho strýc nebude oceněn,“ prozradil občanům člen vlády.

Petr Honzejk z Hospodářských novin má pocit, že se za slovy prezidenta Zemana může skrývat jedno podstatné sdělení. Možná už nehodlá obhajovat prezidentský mandát. „Jen pocit: Poslední kroky Miloše Zemana mně připadají hodně divoké. Pomstychtivost puštěná ze řetězu. Jako by si už chtěl funkci jenom užít, neb ví, že nebude muset nést následky. Co když se na dně té ubohosti skrývá sdělení, že nebude usilovat o znovuzvolení? Ale jak říkám: Je to jen pocit,“ upozorňuje komentátor.

Petr Kamberský z Lidových novin nabídl jiný pohled. „Prezident. Skutečný státník. Velký muž,“ sdělil pouze na sociální síti. Jak si jeho slova vyložit. zůstává na každém čtenáři. Může si vybrat, zda tato slova myslí vážně, nebo se ironicky strefuje do našeho prezidenta.

Zato Babišův poslanec Jiří Zlatuška si nebral servítky. Náznaky a ironii odsunul stranou. „Je fakt zvláštní, že se křiváci musí chovat křivě a nedokážou ani držet mimikry. A je jedno, jaký režim zrovna je. Hermanovi mají být na co hrdí,“ ocenil rodinu pana ministra.

Hromy a blesky mířily na hlavu prezidenta Zemana i z řad ČSSD. „Pokud k rozhodnutí došlo na základě jednání synovce pana Bradyho, který je současným ministrem kultury, a vše bohužel nasvědčuje tomu, že ano, tak je jen další ukázka neskutečné malosti našeho prezidenta. Osmaosmdesátiletý Jiří Brady prošel Terezínem i Osvětimí a celý život o hrůzách holocaustu píše a přednáší po celém světě. Jeho jméno ale nakonec ze seznamu navržených, sestaveného prezidentskou kanceláří, v pátek zmizelo,“ konstatoval např. sociální demokrat Jan Novák.

Redaktorka a reportérka České televize Darina Vymětalíková ostrou kritiku Hradu jejště připepřila a to stručně a jasně. „Pozvánka na tu Halloween party na Hradě stejně není žádný terno. A nemusí řešit převlek. Flísku už mu někdo vyfouk a zombie je na Hradě plno,“ napsala.  Stranou se nedržel ani redaktor veřejnoprávní televize Lukáš Dolanský. „Těším se, až se probudím a zjistím, že tahle kauza kolem vyznamenání byl jen opravdu ošklivý sen,“ vyjádřil přání. Nora Fridrichová má za to, že Miloš Zeman zneužívá státní vyznamenání jako nástroj k vydírání.

Ondřej Kundra z týdeníku Respekt na závěr ocenil, kolik nesouhlasných reakcí počínání Miloše Zemana vyvolalo. Považuje to za dobrou zprávu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …