Už verbují i nezákonně, jinak nezvítězí. Analytik Šmíd pro Institut Petra Fialy varuje

10.07.2022 9:40 | Analýza

Politolog a bezpečnostní analytik Tomáš Šmíd v komentáři pro server Pravybreh.cz nastínil nejpravděpodobnější vývoj ruské invaze na Ukrajině. Bez další západní vojenské pomoci se podle něj ukrajinská strana efektivně bránit nezvládne a ruské síly ji pomalu, ale jistě převálcují.

Už verbují i nezákonně, jinak nezvítězí. Analytik Šmíd pro Institut Petra Fialy varuje
Foto: David Daniel
Popisek: Politolog z Masarykovy univerzity Tomáš Šmíd, který se specializuje na problematiku Ruska.

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí
Osud Ukrajiny v posledních týdnech podle Šmída závisí na tom, jak dopadnou boje na tisícikilometrové frontě táhnoucí se obloukem zhruba od Charkova po Cherson. Prochází od Charkova k Izjumu, dále na Severodoněck a Doněck, následně podél Černého moře na Mariupol, Melitopol a Cherson.

Od počátku války se ruské námořnictvo ukazuje jako překvapivě slabé, oslabuje jej značně blokování pobřeží. I ruské vzdušné síly se potýkají s komplikacemi. Na to vše doplácejí pozemní ruské jednotky. O problémech s velením nemluvě. Uplynulý měsíc červen byl tak ukázkou stupňujícího se ukrajinského tlaku, kdy velkou roli sehrály dodávky zbraní Západem.

Rusku válčení na Ukrajině, podle politologa, nejde podle původních představ a nic zásadního se na tom od počátku invaze nezměnilo. Nicméně se začíná projevovat dramatická ruská dělostřelecká převaha a po (prozatímní?) rezignaci na severní frontu je zřejmé, že ruskou taktikou teď bude postupný posun vpřed, odhaduje bezpečnostní analytik Šmíd.

„Svým dělostřelectvem ukrajinské pozice jednoduše Rusové ‚utlučou‘ a území následně, byť s velkými ztrátami, obsadí pěchota,“ míní. „K tomu Putin bude muset buď vyhlásit mobilizaci, nebo vojáky na frontu dostat nějakým skrytým způsobem, o což se evidentně snaží,“ vyjádřil svůj názor Šmíd.

V ruské Dumě již byly oznámeny práce na novele zákona o vojenské službě, podle níž by armádní kontrakty mohli podepisovat muži už po dosažení plnoletosti, aniž by absolvovali základní vojenskou službu. „To je jeden z kroků, kterými se snaží vyhlášení formální mobilizace obcházet. Nehledě na to, že podle svědectví některých rodin fakticky dochází k nezákonným kontraktům. Jsou k nim nuceni mladí muži, kteří základní vojenskou službu teprve prodělávají. Bez masy pěchoty, která by obsazovala dělostřelectvem rozbité ukrajinské pozice, ruská armáda nezvítězí,“ domnívá se Šmíd.

Tak podle politologa zatím vypadá jediný takticko-operační postup, a vlastně i strategický postup, jehož jsou Rusové schopni. „V tomto ohledu je nesmírně důležitá západní vojenská pomoc bránící se Ukrajině, která je zatím z hlediska strategických zbraní a těžké vojenské techniky slabá, a v některých případech, jako například v tom německém, doslova hanebná,“ poznamenal Šmíd.

„Bez západní pomoci ruská armáda tu ukrajinskou nakonec převálcuje. Sice pomalu, bolestně, s velkými ztrátami na obou stranách, ale podaří se jí to,“ uzavírá Šmíd s tím, že zatím je samozřejmě stále velkou otázkou, kde a kdy se tento válec zastaví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…