Už žádné další masakry na železničních přejezdech v našem kraji. Hejtman Novák zavádí nová opatření

23.10.2015 20:20

„Za šílený a absurdní považuji dnešní stav, který existuje na našich nejnebezpečnějších přejezdech, kdy z kamer musí být odstraněny kvůli ochraně osobnosti záznamy s hazardéry, kteří nerespektují signalizaci a vjíždí na koleje,“ prohlásil moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD) na tiskové konferenci v Ostravě, která se také už vztahovala k plánovaným oslavám patnáctiletého výročí založení krajských úřadů v ČR. Hlavní program slavností se uskuteční ve středu 28. října a budou si ho moct užít všechny generace návštěvníků.

Už žádné další masakry na železničních přejezdech v našem kraji. Hejtman Novák zavádí nová opatření
Foto: Daniela Černá
Popisek: Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák

Podobná tragédie jako ta červencová ve Studénce se třemi zemřelými a dvacítkou zraněných, kdy polský šofér nechal na přejezdu odstavený kamion, do kterého pak narazilo Pendolino, by se už neměla v brzké době opakovat. O to se nyní alespoň snaží vedení Moravskoslezského kraje, jež v tomto týdnu jednalo se zástupci Správy železničních dopravních cest (SŽDC) i policií.

„I když nejsme vlastníky železničních přejezdů, snažíme se ve spolupráci s SŽDC a dalšími institucemi dělat vše pro to, abychom vyloučili možné nebezpečí. Někteří řidiči ovšem nejsou ochotni respektovat naprosto žádná pravidla, jak bohužel ukázalo letošní neštěstí ve Studénce,“ uvedl hejtman Novák v úvodu konference. Ostravského politika především rozzlobila informace od policistů, že neodpovědní řidiči, kteří vjíždí na přejezdy i přes blikající červenou a zachytí je přitom bezpečnostní kamery, nemohou být postižení, pokud to policie neudělá do tří dnů. Potom prý musí strážci zákona nahrávky smazat, aby nedošlo k porušení legislativy ohledně ochrany osobnosti. „Jako zástupci státu máme zákonodárné pravomoci, a ty budeme chtít v tomto případě využít. Také máme v úmyslu oslovit, kvůli zajištění větší bezpečnosti na přejezdech, parlament i vládu,“ doplnil ještě špičkový moravskoslezský politik.

Vedení kraje nyní vytipovalo další tři nejvíce nebezpečné železniční přejezdy v regionu, a to v Jistebníku, Polance nad Odrou a ve Svinově, na nichž budou v příštím roce instalovány bezpečnostní kamery. Kraj do této akce vloží ze své kasy tří čtvrtě milionů korun, zbytek, asi do 2,5 milionů Kč, dorovná stát.

Černá Ostrava přestává pomalu existovat

Svoji negativní image v souvislosti s čistotou životního prostředí chce naprosto změnit management Moravskoslezského kraje a šel proto sám příkladem. Na střeše rozsáhlého komplexu Krajského úřadu v Ostravě nechal instalovat solární panely na ohřev vody, které jsou nyní ve zkušebním provozu. Osmdesát deskových zařízení na ploše 160 metrů čtverečních vyrobí ročně 288 GJ využitelné energie.

„Mám radost z toho, že o využívání obnovitelných zdrojů energie nejenom mluvíme, ale jsme schopni je i realizovat v užitečných projektech. Pomáháme tak snižovat množství škodlivin vypouštěných do ovzduší spalováním fosilních paliv. Přispějeme tak hlavně ke snížení emisí oxidu uhličitého o zhruba 68 tun za rok. U dalších škodlivin, jako je oxid siřičitý a oxidy dusíku, je úspora nižší, zhruba kolem 100 kilogramů ročně,“ uvedl náměstek hejtmana pro životní prostředí Daniel Havlík.

Kraj umožní lepší přístup na svůj web

Poskytnout veřejnosti aktuální a přehledné informace, pokud možno na jeden či na dva kliky. To je současný záměr vedení Moravskoslezského kraje, které od tohoto týdne přechází na novou doménu a grafickou podobu svých webových stránek. Nový portál také přinese více zpráv, jež budou i snadněji dostupné. Web má být také propojený se sociálními sítěmi, po čemž veřejnost volala delší dobu. „Jsem rád, že se nám konečně podařilo koupit doménu msk.cz, kterou užíval soukromý vlastník. Je snadno zapamatovatelná, jednoduchá, lépe se vyslovuje a vystihuje náš region,“ konstatoval ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Tomáš Kotyza. Podle slov hejtmana Nováka byl prodej velmi výhodný, zaplatilo se za něj jen 300 tisíc korun.

„Snažíme se přizpůsobit současným trendům. Stránky jsme nechali upravit pro mobilní telefony a tablety. Všem návštěvníkům poskytují nejen aktuální informace z kraje, ale moderním způsobem upozorňují i na turistické atraktivity. Jsme otevřený úřad, neschováváme informace za milion odkazů, snažíme se je veřejnosti poskytovat tak, aby je zájemci nemuseli složitě hledat,“ dodal ředitel moravskoslezského krajského úřadu Tomáš Kotyza.

Autor textu Jan Štěpán

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…