V Brně se vzpomínkové akce zúčastnilo postupně několik set lidí

17.11.2017 21:08

Stovky lidí přišly dnes na náměstí Svobody v Brně na vzpomínkovou akci studentů ke Dni boje za svobodu a demokracii, kterou v počátku provázel slabý déšť. Organizátor Michal Hořínek ČTK řekl, že pořadatelé vydali přes 1000 trikolor a během dopoledne i večera se na několikahodinové akci mohlo prostřídat odhadem až 2000 lidí. Mluvčí brněnské městské policie Pavel Šoba uvedl, že se vše obešlo bez problémů. Dopravní podnik od 16:00 do 18:00 neplánovaně přerušil provoz tramvají přes náměstí kvůli bezpečnosti lidí.

V Brně se vzpomínkové akce zúčastnilo postupně několik set lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

Akce začala na náměstí Svobody před 16:00, kdy vystoupili v muzikálu a poté v divadelním představení studenti Janáčkovy akademie múzických umění. Ke slovu se dostali řečníci včetně pamětníků a později zazněly i písně Karla Kryla, jedna například v podání zpěváka Davida Kollera.

V 18:00 vyšel z náměstí lampionový průvod na Kraví horu. Studenti udělali po cestě několik zastávek s proslovy na místech, kde se staly významné události. Položili také věnce u Kounicových kolejí, které se za druhé světové války staly vězením i popravištěm.

Akci uspořádali společně studenti Masarykovy univerzity, Vysokého učení technického, Mendelovy univerzity, Janáčkovy akademie múzických umění a Veterinární a Farmaceutické univerzity Brno. "Cílem bylo připomenout mladší i starší generaci, co se dělo v listopadu v letech 1939 a 1989. Důležitá je pro nás svoboda a je potřeba se zamyslet nad tím, co dělat, abychom si ji udrželi," uvedl Hořínek.

Podle něj měla akce upozornit i na současné problémy společnosti. "Vadí nám, že stále někdo popírá holokaust. Vzpomněli jsme i na Kounicovy koleje a fakt, že řada lidí z nich byla odvezena do koncentračních táborů. Přesto se stále najde někdo, kdo to stále zpochybňuje stejně jako politické procesy v padesátých letech minulého století," řekl Hořínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…