V Brně slavili komunisté, odboráři, sociální demokraté a důchodci

01.05.2012 22:40

Brněnské ulice dnes zaplnili všichni, kteří si chtěli připomenout Svátek práce. Přestože většina politických stran lákala na nafukovací hrady pro děti, Svátek práce zajímal spíše důchodce. Pro Brno to byla velká změna. Na rozdíl od loňského roku letošní oslavy proběhly umírněněji. Lidé se omezili pouze na nepřátelská hesla vůči vládě.

V Brně slavili komunisté, odboráři, sociální demokraté a důchodci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební kampaň KSČM

O Brno se při oslavách podělily hned tři skupiny. Komunisté, sociální demokraté a odboráři. Komunisté se rozhodli oslavit Svátek práce klasickým prvomájovým scénářem. Letos také chtěli přilákat děti, kterým vyhradili jeden z chodníků vedoucích do centrální části parku. Zde si mohli ti nejmenší vyzkoušet chůzi na chůdách nebo hod na cíl. Dětí přišlo minimálně, většina návštěvníků byla důchodového věku.

“Dřív jsem chodila každý rok, pak jsem měla několik let pauzu. Dnes jsem přišla znovu. Důvod je především ten, že chci vyjádřit svůj nesouhlas s touto vládou a požaduji její rezignaci,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz jedna z přítomných návštěvnic akce. Ostatní pojali návštěvu stejným způsobem. Ať už se jednalo o sociální demokraty, komunisty nebo odboráře, všichni razili stejné heslo: Stop vládě. Politické strany se nijak netajily, že prvomájové oslavy využijí zároveň i k politické propagaci.

ČSSD vyzývala k předčasným volbám

V odpoledních hodinách slavili na brněnské přehradě sociální demokraté. Přišel je pozdravit hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, ale také Bohuslav Sobotka. Ti využili příležitosti především k upozornění na rozpadající se vládu a potřebu zorganizovat předčasné volby. Sobotka zároveň vyzval přítomné, aby dali najevo svůj nesouhlas s vládou tím, že jim neumožní uspět v krajských volbách.

Podobné výzvy Sobotka směřoval k voličům i při své poslední návštěvě v Jihlavě: “Je nutné neprodlužovat vládní agónii a vyhlásit předčasné volby. A pokud na to vláda nebude chtít přistoupit, je nutné ji přinutit. Jestli nestačí demonstrace, tak pomohou krajské volby. Když jim nezvolíme ani jednoho senátora, budou muset diskutovat,“ uvedl Sobotka v Jihlavě. 

Zatímco návštěvníky prvomájových oslav z řad komunistů přivedla na Moravské náměstí spíše nespokojenost s politickou situací, ČSSD se těšila naopak více přízni rodin a malých dětí: “Je tu skákací hrad a docela dost vyžití pro malé děti, tak jsme si říkali, že to muže být příjemně strávené volné odpoledne,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz mladá maminka.

Oslavy završili odboráři na Špilberku. Ti se nejvíce zaměřili na kritiku současné vlády.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…